Роден фотограф с голяма международна награда

Валерий Пощаров разказва повече за проекта
7 май 2024 17:22, Инна Ангелова
1

Фотографът  Валерий Пощаров спечели голямата награда в категория "Портрет" на Световната фотографска организация. В своите снимки той показва портрети на хванати за ръце бащи и синове.  Пред телевизия Bulgaria ON AIR фотграфът разказва, че идеята е вдъхновена от лична история.

"Самият аз имам двама сина, които още изпращам до училище, държейки ги за ръце. В една красива сутрин, в която се радвах на тяхната близост, си помислих как скоро няма да искат да ме държат за ръка и исках да докажа на себе си, че може би греша. Бързо разбрах, че тази история е много повече от лична и тя ни свързва. Всички имаме нужда от една ръка, която да хванем", каза Пощаров в "България сутрин".

За проекта са се хванали за ръце стотици бащи и синове от 9 страни. Фотографът разказва за предизвикателствата в проекта си - понякога е трудно да убедиш баща и син да се хванат за ръка, какво остава за хора, които не се познават. Колко трудно е да се хванем за ръце и да бъде заедно като общество, подчерта Пощаров за Bulgaria ON AIR.

Според него интересното е, че наследяваме едни ценности, но винаги има наслагване на индивидуалност. Пощаров си задава въпроса как да отсеем това, което искаме да запазим и да продължим напред ценностите, които припознаваме. По думите му личността в портрета присъства на много нива. От значение е и локацията, която в снимките винаги е свързана с хората. В случая не става въпрос за позиране пред обектива, а за преживяване с главни действащи лица баща и син.

Валерий Пощаров казва, че не прави кастинг, а пътуванията му са социални преживявания. “Вярвам, че след тези 3 години това е само началото на проекта. Би било ценно след тези 9 държави да се добавят много различни култури. Концентриран съм в ролята баща-син, рядко възприемаме тази близост. Избирам един единствен кадър", каза още Валерий Пощаров.

Фотографът смята, че наградата му е признание за значимостта на темата. Пощаров споделя, че държавата ни не го е поздравила за отличието, но въпреки това, той е склонен да работи за популяризиране на изкуството. В момента има изложба в Лондон, а фотографиите му ще могат да бъдат видени и у нас през есента - в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Артф@кти
Кинофестивалът „Златната липа“ тази година е с нова награда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Мусайбе преди 1 седмица
Е чак пък държавата да го поздрави не смята ли че е малко нахален. Една награда където кой знае колко още са раздали. Да не е Пулицър или Нобел аре стига Ушевци и килограм Оскари