Велчев се впуска в борбата за столичен кмет

Утре теглят жребия за определяне номерата на бюлетините за изборите на 29 октомври
3 окт 2005 12:21,
Велчев се впуска в борбата за столичен кмет
Снимка: Булфото

Ръководството на НДСВ издигна кандидатурата на народния представител Милен Велчев за кмет на София, съобщи първият заместник-председател на НДСВ Пламен Панайотов.

Решението е взето единодушно от Политическия съвет на партията като е зачетена и волята на лидера Симеон Сакскобургготски, добави Панайотов.

По думите му Милен Велчев е изключително добър управленец и една от най ярките личности в правителството на Симеон Сакскобургготски. Той отбеляза, че през последните години Велчев е доказал категорично, че може да се справя с изключително трудни задачи и да отстоява с достатъчна твърдост своите принципи.

Известно е, че той рядко поема обещания, но когато го направи, ги отстоява докрай и ги реализира, заяви Панайотов. Той допълни, че София и софиянци имат нужда от такъв човек.

Милен Велчев има опита и размаха на ръководител от новото поколение българи, той е способен да намира нестандартни, но ефективни решения и го доказа в един изключително труден и деликатен период, когато страната ни се приобщаваше към най-модерните и демократични институции - НАТО и ЕС, каза Пламен Панайотов.

По думите му Политическият съвет на НДСВ е взел предвид и факта, че Милен Велчев добре познава, както държавната машина, така и работата на местните власти. В негово лице София ще има човек, който добре може да балансира интересите на държавата от една страна и на местната власт от друга.

Задачата на следващия кмет ще бъде да намери формула за трайното решаване на проблема с отпадъците, като най-вероятно това трябва да се реши с построяването на завод за преработка на твърди битови отпадъци, обяви Милен Велчев след заседанието на Политическия съвет на НДСВ.

Според него опонент ще му бъде всеки, който не споделя неговата стратегия за решаване на проблемите на София.

Попитан дали кандидатурата на Бойко Борисов няма да отнеме гласове от средите на НДСВ, Милен Велчев каза: "НДСВ и лидерът Симеон Сакскобургготски стоят твърдо зад моята кандидатура и ничия друга".

На въпрос притеснява ли се от компромати Велчев отговори, че за всеки могат да се извадят компромати.

"Даваме си сметка, че навлизаме в една кампания, в която никой не може да бъде сигурен, че борбата ще се води само с чисти средства", каза той. По думите му всеки, който си позволи неверни твърдения, ще бъде призован пред съда.

На конкретни въпроси, свързани с проблемите на града, Велчев каза, че проблемът с кучетата може да бъде решен по цивилизован начин с построяването на повече приюти, а този с отпадъците – с построяването на завод.

От утре ще бъде пусната Интернет-страница за предизборната кампания на кандидата за кмет на НДСВ. В нея ще бъде публикувана програмата му за управление на града.

Частичните избори за кмет в столицата ще се проведат на 29 октомври. Сред останалите кандидати за кмет на София са и издигнатият от Инициативен комитет Бойко Борисов и изборът на левицата Татяна Дончева.

СДС, ССД, БЗНС и ВМРО  пък подкрепят кандидатурата на и.д. кмета на София Минко Герджиков, а кандидатът на ДСБ за столичен кмет е Светослав Гаврийски. Друг инициативен комитет издигна кандидатурата на независимия Венцеслав Димитров.

"Атака" посочи Павел Чернев за кандидат-кмет на столицата, но Общинската избирателна комисия отказа да го регистрира, тъй като партията не е подала в срок заявление за вписване в регистъра на политическите формации.

Утре пък ще се състои тегленето на жребия за определяне номерата на бюлетините за частичните избори за столичен кмет. Жребият ще бъде в 11.00 ч. в зала 5 в сградата на общината на ул."Московска" 33.

Вземете участие във форума за изборите в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание