Стачка: „тука има, тука нема“

Все още стачката в градския транспорт не е отменена, заяви пред Dnes.bg синдикален лидер
14 май 2007 15:23,
Стачка: „тука има, тука нема“
Много е вероятно във вторник столицата да осъмне без масов градски транспорт. Снимка: Булфото
„Дали ще са 20 минути, след час, два или три часа, но това трябва да стане ясно днес. Все още не можем да кажем категорично дали ще има стачка или не. За съжаление, имахме нагласата да отменим стачката, но виждате колко драматични гласувания има в Общинския съвет“.
 
Така пред Dnes.bg председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Павел Христов коментира отказа и последвалото одобрение от страна на столичните общинари на 7-те млн. лв. за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт.

На въпрос във вторник столичани ще се возят на автобуси или ще ходят пеш, Христов каза:

„Не можем да им кажем нищо“.
 
Синдикалният лидер обаче цитира думите на Дон Кихот към Санчо Панса: „Свободата е на върха на бойното копие“.

„Не искам да противопоставям една професия на друга, всеки има право за труда си да получава достойно заплащане“, каза Христов. 
 
По думите му в момента специалисти – икономисти от стачния комитет преглеждат променената наредба за регулиране на заплатите в предприятията с над 50 на сто държавно или общинско участие.
 
„Още от сега има някакви съмнение и индикации, че наредбата има доста подвеждащ текст и некоректни моменти, което нас не ни устройва. И вместо да тръгнем да работим и всички да са спокойни за утре, виждаме, че държавата продължава да хитрува“, допълни Христов.
 
„Не искаме да ни подхвърлят бананови кори и да ни пързалят“, категоричен бе синдикалния лидер.
 
Той още веднъж заяви, че нищо в исканията на шофьорите не е политическо и предизборно. 
 
„Нищо предизборно не се яха, има механизми и те ни водят стъпка по стъпка. Това, че съвпадат... аз ще задам въпроса защо са сега изборите, а не са по-рано или по-късно.  Или пък защо сега гръмнаха медийните скандали, а не си свършиха работата там да се оправят с Овчаров по друго време“, завърши Павел Христов.
 
Междувременно Столичната община и синдикатите в градския транспорт подписаха споразумение за ръста на работните заплати в общинското дружество.
 
От Българската стопанска камара съобщават, че за благоприятния развой на преговорите е допринесло участието на зам.-председателя на БСК Дикран Тебеян.
 
Намерено е решение за правното основание за увеличението на заплатите, с оглед все още невлезлите в сила промени в Наредбата за заплатите в дружествата с над 50 % държавно и общинско участие.
 
------
 
Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание