Бягство и плюскане по италиански

Тази седмица в Дом на киното ще бъдат представени два нови италиански филма - “Плюскането” и “Бягство към свободата”
26 май 2008 10:50,
Бягство и плюскане по италиански
Кадър от "Плюскането". Снимка: Дом на киното

Тази седмица в Дом на киното ще бъдат представени два нови италиански филма - “Плюскането” и “Бягство към свободата”.

Първата прожекция е на 27 май от 21.00 часа. Филмът “Плюскането” е на режисьора Мимо Калопрести, участват Диего Абатантуоно, Валерия Бруни Тедески, Донатела Финокиаро и Жерар Депардийо.

Той разказва за това как в красивото градче Диаманте в Калабрия четирима приятели младежи решават да заснемат филм и да разтърсят живота в малкия град.

От групата музиканти до циничния „гуру” режисьор, отдал се на съзерцание, от възрастните лели, все още очакващи любовта на учителя по английски, от свещеника до съдържателя на бара - всички са заразени от идеята да се докоснат до звездите на филмовия свят извън пределите на Калабрия и от енергията, от магията и от простотата, с които четиримата млади искат да създадат едно различно настояще и бъдеще.

И в чест на голямата звезда, приела благородно да пристигне в Калабрия, за да се снима в техния филм, младежите, с помощта на цялото градче, ще подготвят грандиозно празненство: едно истинско голямо „плюскане”.

На 29 май от 19.00 пък ще гледаме “Бягство към свободата” на Карло Карлеи със Серджо Кастелито, Ана Вале и българските актьори Христо Живков и Христо Шопов.

Действието на филма се развива в Генуа през есента на 1943 г.

Масимо Тельо, опитен пилот и добре приет сред елита на града, приема въпреки волята си да достави в Милано лекарства, които ще спасят нацистки генерал.

Когато полковник Фойербах, командващ немските войски в Генуа, разбира че Масимо е евреин, нарежда на нацисткия шеф Освалдо Фарина да го арестува и да му го предаде.
Освалдо, стар приятел на Масимо, успява за известно време да прикрива пилота евреин, но нацистите засилват преследването и кръгът около него и семейството му се затяга.

Успял да се спаси по време на акцията на нацистите в синагогата, Масимо е безпомощен свидетел на залавянето на равина на Генуа Рикардо Пачифичи, а след няколко дни узнава, че и сестра Маргарита е задържана от нацистите.

Масимо успява да скрие дъщеря си Николета и търси помощ в архиепископството от Дон Репето, известен защитник на изпаднали в трудност евреи.
Авиаторът успява да разбере къде е отведена сестрата, но не успява да спре влака, който отвежда равина, евреи от синагогата и сестра Маргарита към трагичната им съдба в концентрационните лагери...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание