Боливуд завзе Холивуд

„Беднякът милионер" е големият победител на Оскарите с осем статуетки. Хийт Леджър, Кейт Уинслет, Пенелопе Круз и Шон Пен са актьорите на годината
23 фев 2009 09:22,
28
Боливуд завзе Холивуд
Кадър от големия победител. Снимка: Форум Филм България

Осем Оскара спечели филмът на Дани Бойл „Беднякът милионер".

След триумфа на Златните глобуси и наградите на BAFTA, той не бе отличен само в две от десетте си номинации.

Беднякът милионер" отнесе Оскари за адаптиран сценарий, режисура, най-добър филм, операторско майсторство, монтаж на звукови ефекти, монтаж, оригинална музика и песен.

Смятаният за фаворит „Странният случай с Бенджамин Бътън", който имаше 13 номинации, остана едва с три награди – за сценография, грим и визуални ефекти.

Най-престижните отличия в света на киното бяха раздадени тази нощ в „Кодак Тийтър" в Лос Анджелис, водещ на церемонията беше Хю Джакман.

Както се очакваше, Хийт Леджър беше отличен посмъртно за ролята на Жокера в „Черният рицар".

Въпреки че бе обявено, че дъщеря му Матилда ще вземе наградата му, на сцената се качиха неговият баща, майка му и сестра му

Черният рицар" бе отличен и с Оскар за звуков монтаж.

Кейт Уинслет получи първия Оскар в кариерата си за главната си роля в „Четецът". Досега актрисата е била номинирана пет пъти за отличието. Уинслет беше сред най-развълнуваните на церемонията.

Оскарът за главна мъжка роля отиде при Шон Пен за филма „Милк“, който се пребори със също толкова забележителното изпълнение на Мики Рурк в „Кечистът“.

„Милк" получи и още една награда – за оригинален сценарий.

Пенелопе Круз стана първата испанка в историята с Оскар – тя получи наградата за поддържаща женска роля за филма „Вики Кристина Барселона".

Българската следа тази година откриваме в анимацията УОЛ.И, която получи Оскар за най-добра анимация. Антони Христов е част от екипа на Пиксар, работил по филма.

Един от най-важните Оскари – за чуждестранен филм, отиде при японския Departures на Йожиро Такита. Сценарият му проследява историята на челист, който се завръща в родния си град и по неволя започва да работи в погребална агенция, за да открие смисъла на живота във всекидневните си срещи със смъртта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти сигурно си някоя ***,злобна крава - Джоли и да не вземе нищо си остава най-добрата.Само на слепците не им е ясна тая работа...
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Slumdog Millionaire - от торент сайтовете
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
от къде мога да го изтегля и как е името на филма на английски?благодаря.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
преди малко гледах "The curious case of Bengamin Button"-голяма тъпотия.Слаб сценарий,ужасна игра,просто не очаквах толкова слаб филм да бъде,взели са мотиви от разказ на Фитцджералд и са си изсмукали от пръстите тази боза.
23
0
 
0
 
! Отговори
Carlo преди 15 години
Феноменален !!!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Jalko 4e nai-dobrata animaciq v kosmosa filma Wall.E spe4eli samo 1 Oskar,zaslujava6e pove4e,mnogo pove4e.Prepory4vam na celiq kosmos da gleda tozi prosto neveroqtno prekrasen film.
21
0
 
0
 
! Отговори
xs преди 15 години
Ей, глупости - човекът не умира от свръх доза, ама нейсе - ние Ша си го оплюем добре.>>"Беднякът - милионер" си заслужава отвсякъде, откога не бях излизала толкова доволна от кинозалата.Чудесно за Вас, обичате сирене; детайлите и играта нямат значени. Филмът е не много лоша боза с хепи-холиууд-енд, обаче има толкова пропуски и такова предубеждение (критика, публика и конспиративни теории за това как холиууд <всъщност> присламчва болиууд), че няма думи. И сирене, де, както му се вика.Награда за звук - какви звуци, какви пет лева. (Не за песен или санундтрак - звук). Награда за режисура: наш к'во то сненарият е 100% на английски, ама мани - тук хлапета (най-добрата част от филма), които да го говорят не намерихме(!), ама има 2 от различни бащи за по 2 хилки ги навихме (и ша доат на наградите в Лос Анджелийз, бос!). Ще направим тая част с 'титри', по-автетично, някак и т.н.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изключително много се радвам за Кейт и Пенелопе... Всъщност обаче, като се замисля, най-много се радвам, че Джоли не взе нищо... Като се сетя за нея и просто нещо отвътре ми се обръща...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само аз ли виждам задкулисието на тазгодишните оскари.Далече не сам фен на конспираций и тем подобни глупости,но е очавадно гео-политическото влияние при избора.Финансовата криза яде света и изведнъж лъч светлина-бедняка,който забогатява ей така,благодарение на трудните си моменти.Еми не Бенджамин го заслужаваше в пъти повече.Не разбрах само,защо лично моя фаворит-Seven pounds,не беше номиниран,може би заради правилото за прожектиране на лентата поне седмица в Лос Анжелис...С останалите оскари съм напълно съгласен.Браво на Кейт,определено е голяма,Шон-великан,Хийт-невероятен талант,Пенелопе си изигра супер сладко ролята,но може би повече подхождаше на Бланшет.Най-много се радвам за УОЛ.И,за мен лично най-добрата анимация,от Немо насам.
18
0
 
0
 
! Отговори
Sani преди 15 години
Момчето си отиде не от свръхдоза наркотици, а приспивателни, и то неволна. Радвам се много, че му дадоха наградата, честито и на останалите победители, все изключителни актьори.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък много се радвам за Пенелопе :)
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много се радвам за Кейт Уинслет. Играе жестоко, просто тя прави целия филм. Никога не съм я смятала за кой знае каква актриса, но в "Четецът" ме разплака.
15
0
 
0
 
! Отговори
ЛЮБО ЦВЕТАНОВ преди 15 години
Филма го гледах снощи и мога да кажа,че такъв филм се прави един път на 20 години! ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ИГРА НА ВСИЧКИ АКТЬОРИ,ПРЕВЪЗХОДЕН СЦЕНАРИЙ,НЕВЕРОЯТНИ КАДРИ ОТ ИНДИЯ И ОТ ЖИВОТА ТАМ ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ КАСТИ! СМЯХ ДО СЪЛЗИ И СЦЕНИ ,КОИТО ТЕ ДОКАРВАТ ДО СЪЛЗИ! НЯМА ДУМИ ДА ОБРИСУВАТ ТОВА ТВОРЕНИЕ! СЛЕД КРАЯ НА ФИЛМА ЦЕЛИЯ САЛОН СЕДЕШЕ И НЕ ОТКЪСВАШЕ ОЧИ ОТ ЕКРАНА ЗА ПОНЕ МИНУТКА ВЪЛШЕБСТВО ОЩЕ! ГЛЕДАЙТЕ ГО-НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ!
14
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 15 години
tazi statiq e pulna s greshki a mneniqta kolko sa vi ogranicheni da ne govorim. ot vsichko razbirate!
13
0
 
0
 
! Отговори
Belov преди 15 години
как ще я пакам тая на снимката чак гърдите ще и изфръкнат и сълзи ще и закапят от детелинката
12
0
 
0
 
! Отговори
Titillator преди 15 години
Съгласен съм с коментар 3...
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като че ли неоригиналните (правени от англичани/американци) неща винаги се тачат повече в Холивуд. Спомнете си "Тигър и Дракон" - американски филм на китайска тематика. Много добър и спечели доста на Оскарите. "Герой", чисто китайски филм, който не му отстъпваше с нищо (даже според мен го превъзхождаше), остана незабелязан от големите академици.Офтопик: Поне хубавата Жан Зъй се отчете и в двата филма - яко.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo se radvam za filma, zaslujava go! i tova ne e bolywood-ski film. prosto e sniman v india, no tova ne e su6toto!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... от някои истински боливудски неща. Е верно, бозави са, но поне понякога имат чувтсво (сентимент дето се вика), което на Холивуд отдавна му липсва вече.
8
0
 
0
 
! Отговори
Marcy-Darcy преди 15 години
"Беднякът - милионер" си заслужава отвсякъде, откога не бях излизала толкова доволна от кинозалата.А Дани Бойл определено се вълнува от темата с гмуркането ;)