Стотици загинали в САЩ, опитват да спасят оцелелите от Катрина

Населението е обхванато от паника, щетите са за над 25 милиарда долара
31 авг 2005 09:52,
Стотици загинали в САЩ, опитват да спасят оцелелите от Катрина
Снимки: АР
Спасителни екипи се опитват да помогнат на оцелелите в южните части на САЩ, където ураганът Катрина – един от най-унищожителните, удряли някога страната, нанесе мащабни поражения, съобщи ВВС.

„Ще има стотици загинали по крайбрежието“, заяви представител на властите в един от най-пострадалите щати – Мисисипи. Екипите използват хеликоптери и лодки, за да стигнат до хората, които са намерили убежище на покривите на къщите си.

Кореспондент на ВВС съобщи, че в Ню Орлеанс населението е обхванато от паника, нивото на водата се покачва непрекъснато, а жизненоважни продукти са на изчерпване.

Тежковъоръжени полицаи се опитват да наложат някакъв ред, за да спрат кражбите по магазините.

По-голямата част от Ню Орлеанс е под вода и според кмета на града, Рей Нагин, водата продължава да се покачва. Десетки хиляди хора са преместени в стадион Superdome и други временни убежища, но губернаторът на Луизиана – Катлийн Бланко, обяви, че трябва да се търсят по-безопасни места.

Кметът на Ню Орлеанс заяви по местна телевизия, че 80% от града, който е под морското равнище, се намира под вода, като в някои случаи тя е дълбока близо 6 метра.

Хеликоптери пускат чували с пясък, с които да се запълват дупките в стените, построени, за да защитават града от съседното езеро Понтчартрейн.

Насред настъпилия хаос крадци непрекъснато разбиват и обират магазините. Мъж, носещ един куп джинси, бе разпитан дали се е опитал да спаси стоката от собствения си магазин. Според Асошиейтед прес, той отговорил: „Не, това е общ магазин“.

Засега точният брой на убитите остава неизвестен, тъй като спасителните екипи се опитват да достигнат най-лошо засегнатите райони.

Окръг Харисън в Мисисипи понесе най-тежкият удар на Катрина, която след това помете и градовете Билокси и Гълфпорт, преди да се насочи към вътрешността на страната. Според медиите в Мисисипи броят на загиналите в този щат е 54.

В Ню Орлеанс са забелязани неустановен засега брой тела, които се носят във водата, а кметът Нагин заяви, че спасителите не се и опитват да се занимават с тях, тъй като усилията в момента са насочени към оцелелите.

Просто ги разбутват настрани“, каза той пред Асошиейтед прес.

Американският Червен кръст мобилизира хиляди доброволци в най-голямото си усилие за преодоляване на природно бедствие, а федерални спасителни екипи се разполагат по засегнатите райони.

Щетите се оценяват за над 25 милиарда долара, което означава, че Катрина може да се окаже най-скъпата стихия в историята на САЩ. Цената на суровия петрол на международните пазари достигна нов рекорд от 70.85 долара за барел поради многото затворени петролни и газови находища в Мексиканския залив.

Президентът Джордж Буш призова населението да дарява пари на Червения кръст или други организации. Той прекъсна почивката си и се завърна във Вашингтон два дни по-рано от планираното, обявиха от Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание