Национален бойкот на бензина в САЩ

Докато цените на безина достигат рекордно високи цени от близо $4 за галон из цяла Америка, интернет активисти обявиха 15 май за Ден на национален бойкот на бензина
15 май 2007 16:57,
Национален бойкот на бензина в САЩ
Бензинът в САЩ е бойкотиран. Снимка: БГНЕС

Катя Златкова, Чикаго

Докато цените на бензина достигат рекордно високи цени от близо 4 долара за галон из цяла Америка, интернет активисти обявиха 15 май за Ден на национален бойкот на бензина.

Пропагандиращи имейли циркулираха през последните дни в уеб пространството, а в популярната страница MySpace официално призоваха всички свои потребители да се присъединят към тази своеобразна форма на протест.

В Сан Франциско бе съобщено, че на места цената на галона е достигнала $4.33 за най-евтиния бензин. 

Този вид бойкот се е превърнал в урбанистична легенда, след като през 1990 г. също бяха предприети подобни мерки. Различни източници отбелязват, че в резултат на протестите цената на бензина е паднала с 30 цента, но критиците са скептични и твърдят, че няма солидни доказателства за такава промяна.

Подминавайки бензиностанциите на 15 май, потребителите целят да нанесат щети от порядъка на близо 3 милиарда долара за петролните компании.

Активистите са напълнили резервоарите си на предния ден, за да успеят да изпълнят мисията си.

Междувременно се очаква Конгресът да започне разглеждане на цените на бензина, който се превръща в необходимост, която американците не могат да си позволят.

„Председателят на юридическия комитет Койнерс ще предприеме разглеждане по темата за цените на бензина", бе коментарът на говорителката на Конгреса Нанси Пелози.

Конгресът планира да представи пакет от законопроекти за бензина на идващия 4 юли, който да нарекат "Деня на независимостта и енергията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание