Журналист нищи въпроса кои сме ние и откъде идваме в нов филм

Документалната поредица "Българите" проследява пътя на българите от древността до съвременността. Пламен Петков изминал с автомобил 30 000 километра в търсене на истинската прародина на българите.
12 дек 2006 19:28,
Журналист нищи въпроса кои сме ние и откъде идваме в нов филм
Снимки: bTV

Документалната поредица "Българите" започва на 14 януари 2007 година по bTV. Автор на десетте едночасови филма е Пламен Петков.

Журналистът изминал с автомобил 30 000 километра в търсене на прародината на българите - от България до Сибир, Алтай, Тяншан и Памир, до границите с Монголия, Китай и Северен Афганистан. По пътя си екипът преодолял четири морета, много планини, степи и пустини. Ще бъдат показани народи, живеещи далеч на Изток, които претендират, че са потомци на древните българи и все още говорят на прабългарски език.

За първи път българска телевизия инвестира в толкова скъпо струващ документален проект, имащ за цел да разкрие корените на нашата родина, обясниха от bTV. Зрителите ще видят истински жертвоприношения на бог Тангра и езически ритуали, които досега не са заснемани и не са показвани по телевизия.

Първият филм се казва "Последната крепост". В него се разказва за новооткрит средновековен български град, в който всичко е запазено така, както е изглеждало преди 800 години. По улиците и в домовете на този мистичен български град лежат костите на хиляди убити хора, а покъщнината им си стои както е била през 1237 година. Бижутата, оръжията, скритите им богатства, личните им вещи и битовите им предмети си стоят там, където са били домовете им.

Намирането на този град, в който човешки крак не е стъпвал от 800 години, предизвика сензация сред археолозите в Руската федерация, на чиято територия се намира.

Представени са най-богатите съкровища и археологически находки от четири държави, носели името България, както и на други държавни образувания, в които са участвали прабългарите. Тези държави са се намирали в различни райони далеч на Изток, а много от потомците им и днес с гордост заявяват, че са наследници на българите. Техните земи са богати на археологически находки, които съвпадат с намерените на наша територия, а обичаите, вярванията, ритуалите и носиите им често са еднакви или много близки до тези в днешна България.

Учените от няколко държави вече проявяват голям интерес към откритията, направени по време на експедицията.

В българската наука има няколко различни хипотези за произхода на българите, но никоя от тях не се приема за категорично доказана. Експедицията, организирана от Пламен Петков, е първата, при която български екип се ангажира да открие и проучи на място основните райони, сочени от съвременните учени и от средновековните летописци като прародина на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание