Рекламният пазар у нас: Малкият става голям, ако заложи на нови идеи

Няколко от участниците на Реклама Експо 2005 в ексклузивно интервю за Dnes.bg
12 окт 2005 12:12,
Рекламният пазар у нас: Малкият става голям, ако заложи на нови идеи
Крeативността е задължително условие за развитието на всяка компания в рекламния бранш. Снимка: Corbis

На 10 октомври официално стартира 15-то издание на Реклама Експо. Участници в него са 159 фирми, чиито щандове могат да бъдат видени на три етажа в НДК.

По наблюдения на Dnes.bg изложението не се радваше на голям интерес в първите два дни, но в интервю за сайта ни мениджърът на фирмата съорганизатор на събитието - Прим Дизайн, Тодор Огнянов, заяви, че не се наблюдава отлив на потребители.

Сега представяме мнението на някои от участниците в изложението, което продължава до 14 октомври.

Как определяте рекламния пазар в България, какви са наблюденията за развитието му?

Камелия Домусчиева, Алекс Адвъртайзинг: Познаваме пазара, тъй като фирмата ни е отдавнa в бранша, макар да сме само от няколко години в сериозния бизнес.

Стараем се да се наложим на пазара, залагайки на креативността и засега се справяме добре. В този смисъл, пътят от малък към голям „играч” може да се измине лесно, ако фирмата залага на новото, на интересното.

Хората вече започват да разбират, че хубавите неща имат своята цена и се обръщат към нас – тези със свежите идеи и по-различните решения. От друга страна пък, малките фирми не могат да отделят средствата за нещо по-голямо, по-значимо и правещо впечатление. Не могат или не искат и така ограничават развитието на рекламата в България по принцип.

Даниела Велинова, Атиа Принт: По наше наблюдение започват да навлизат много нови технологии, специално в нашата област - по-добри машини. Така и рекламният пазар се развива, но малко фирми приемат новите идеи с адекватни темпове. Има малки фирми, които заемат своята ниша и не се развиват.

Милена Джурова, Дея Ра: Рекламният пазар в България се развива добре, вече с бързи темпове. Но професионалистите са малко, повечето рекламни агенции разчитат на такива като нас – производители с добра печатна база. Ние трябва да им направим продукта добре, а те само да го продадат.

Габриела Лазарова, Комуникация 2002: Рекламният пазар в България сега се развива, а ние се развиваме заедно с него. Доскоро бяхме in door-агенция, сега навлизаме на пазара и възнамеряваме да направим впечатление. На пазара има място за „малките” и пробивни играчи, независимо от монопола на „големите”. Смятаме да докажем това.

Йорданка Димитрова, Фарко: В българския рекламен пазар започват да навлизат много интересни идеи и това е белег, че пазарът се развива и се нуждае от нещо ново, нещо интересно. Развитият пазар и означава много по-големи изисквания, които някои малки фирми не могат да изпълнят. Още по-малко, когато влезем в Европейския съюз. Тогава на пазара остават само „големите играчи”.

Маргарита Спасова, Камея Дизайн: На пазара сме от 10 години и спокойно можем да кажем, че познаваме рекламния пазар в България. На него можеш да се развиваш, ако имаш достатъчно капитал, който да вложиш. Иначе се задържаш в една област. Не че не се развиваш, просто го правиш само в нея. Важното е да имаш какво да представиш и винаги да има нещо ново. Само така можеш да се задържиш на пазара. А развитието на българския рекламен пазар в бъдеще ще е в областта на креативността и на новите идеи.

Елена Павлова-Сапунджиева, УниМедия: В българския рекламен пазар навлизат нови инвестиции и е логично той да се развива. Когато обаче въпросът засегне инвестициите, се засилва разликата между по-богатите и по-бедните фирми. Т.е. по-големите фирми засилват предимството си над по-малките. Но пазарът е достатъчно голям за всички – всяка фирма може да си намери мястото на него, независимо дали е малка или голяма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание