Нов отпор на данъците и осигуровките

Стартиралата тази сутрин петиция за намаление на облагането на труда набира скорост
7 фев 2007 12:21,
Нов отпор на данъците и осигуровките
Инициаторите на петицията искат намаление на облагането на труда. Снимка: Булфото

Стартиралата тази сутрин петиция за намаление на облагането на труда, за която Investor.bg първи научи, набира скорост.

Текстът на петицията, чиито инициатори са икономистите Георги Ангелов и Светла Костадинова, ще бъде изпратен до Сергей Станишев - министър-председател, Пламен Орешарски - министър на финансите, Симеон Сакскобургготски - лидер на НДСВ, и Ахмед Доган - лидер на ДПС.

В петицията се съдържат интересни сравнения с други страни от региона и Европа, където данъчната и осигурителна тежест е доста по-ниска. Ето и самият текст на документа:

Уважаеми господин Станишев,

Преди 10 години трите преки данъка – данък печалба, данък върху доходите и осигуровките – бяха на едно ниво, малко над 40%. Днес, благодарение на неколкократни намаления и на една смела стъпка на вашето правителство, данъкът върху печалбата вече е на сравнително ниското ниво от 10%. За съжаление, през последните години се обръщаше далеч по-малко внимание на намалението на облагането на труда с данък и осигуровки и поради това то остава значително по-високо.

Данъкът върху доходите в България има три ставки – 20%, 22% и 24% и е най-висок в региона. В Румъния има плосък данък върху доходите от 16%, в Сърбия данъкът също е плосък – 14%, в Македония ставката е плоска и е 12%, като през следващата година ще стане 10%. В Гърция ставките са по-високи, но необлагаемият минимум е около 1000 евро на месец.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации