Държавни инвестиции и наливане на ликвидност - буферите в бюджет'09

Едва ли е имало по-труден момент за проектиране на макрорамката на икономиката, заяви Орешарски
28 окт 2008 15:42,
4
Държавни инвестиции и наливане на ликвидност - буферите в бюджет'09
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

„Едва ли е имало по-труден момент за проектиране на макрорамката на икономиката от сегашния“, заяви на конференция днес министърът на финансите на България Пламен Орешарски.

Това по думите му е накарало правителството да подходи умерено при прогнозите си за поведението на българската икономика и да разработи по-консервативен вариант за държавния бюджет.

Същевременно са предвидени и буфери в бюджета, които да помогнат за преодоляване на трудностите от глобалната криза, каза Орешарски.

Буферите са оставени в случай на по-негативно от очакваното поведение на икономиката, като част от тях са свързани със засилена инвестиционна програма, която да противостои на евентуално свиване на чуждото кредитиране.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Законност преди 15 години
Тази алчна паразитна експлоататорска класа няма засищане. Тя поддържа огромен скъпоструващ апарат, който да осигурява благополучието й. Подкупва го с лични премии и допълнители заплати, само за да я обогатява. Данъчното облагане е не само двойно и тройно, някъде е и петорно. Само за притежаването на една кола се плаща акциз върху горивата, пътен данък, винетки, данък автомобил, технически преглед, гражданска отговорност, екотакса и т.н. Данъците са рекет на експлоататорската класа. Време е народът да бъде освободен от него. Време е да се приложат модерни форми и инструменти за финансиране на обществения сектор, който да ликвидира легализирания грабеж.. Увеличаването на данъците през последните години оказа депресивно въздействие върху брутния вътрешен продукт, стагнира производството и сви неговия обем, търсенето се увеличи и цените се покачиха, вносът нарастна, създаде се дефицит на платежния баланс. За да овладее инфлацията, правителството въведе нови данъци, но те не успяха да предотвратят повишаването й, ако съдим по цените на жилищата, тъй като се упражнява силен натиск от постоянно растящите правителствени разходи.Печатницата за пари на БНБ заработи на пълни обороти, за да финансира текущите дефицити.Правителствените разходи, които се осигуряват от данъците, не се правят за инвестиции и за организация на инфраструктурата, образованието, сигурността и социалната стабилност в резултат имаме неефективна образователна система, структурна безработица, лоши пътища и занемарен ж.п. транспорт. Балансирането на държавния бюджет се прави чрез съкръщаване на паричните вложения и услуги в образованието и здравеопазването. Правителствените разходи за стоки и услуги не увеличават обема на производството и на заетостта, а стимулират вноса. Редистрибутивната държава преразпределя огромни ресурси в полза на паразитни прослойки. Държавните институции са неефективни и функционират на равнището на собственото си възпроизводство. Съществуването на неформална икономика показва неспособността на държавата да удовлетвори основните потребности на населението. Високата цена на законния бизнес принуждава фирмите да бягат в сенчестия сектор главна причина за дезинтеграцията на икономиката. 34% от фирмите са в сивата икономика, а 14% са в черната. Фискалната система не притежава работещи механизми да облага принудително, с което при съществуващите данъчни отношения жизненият стандарт намалява до три пъти, а пенсиите, социалните помощи и заплатите в държавния сектор са по-ниски с 4.5-5 пъти.При 7.5 милионното население на България данъчни декларации подават едва 708 519 души като 172 000 от тях обявяват нулев годишен доход - т.е. реално данъчни задължения декларира само 7% от българското население.Поради тези причини българите принудително са подложени на двойно облагане. Освен данъци те заплащат и услугите на обществения сектор. Здравеопазването се финансира чрез задължителни здравни осигуровки. Висшето образование е платено. Транспортната инфраструктура
2
0
 
0
 
! Отговори
antimafia преди 15 години
По време на финансови кризи, всяко правителство води такава политика, която да оставя повече пари в бизнеса и да стимулира развитието му. Това се прави чрез намаляване на данъците. У нас обаче се постъпва точно обратното. В пакета наречен мерки за предотвратяване на рисковете от световната финансова криза управляващата коалиция залага допълнително ограбване на бизнеса и на населението. Най-брутално е повишаването на данъчната оценка на имотите, допълнителните акцизи върху горивата и акцизите върху цигарите. При всяка криза производството спада и работещите стават безработни. Българското правителство обаче не предлага необходимите мерки, стимулиращи разкриването на нови работни места. Води се примитивна политика, която е унизителна за социална държава за каквато се провъзгласява и България. Властта у нас е в паника от намаляването на чуждестранните инвестиции. Плачейки за чуждите инвестиции управляващата класа разкрива същността си на паразитна експлоататорска каста. Тя призна, че не може да организира производства и търговия, чрез които досега ограбваше труда на работещите като не го плащаше. Правителството се моли на всякакви чужди паразитити да дойдат в България и да грабят работещите българи. Чужденците подлагат българския народ на жестока експлоатация. Нещо, което няма как да се случи в собствените им държави. За да може да краде чужди частни пари комунистическата номенклатура в България поддържа изкуствена бедност, мизерия и глад. Позор за българските интереси е практиката на няколко наши правителства да гастролират по чужбина и да повтарят инвестирайте у нас, защото работната сила е много евтина. Средната работна заплата в Европейския съюз дори след влизането на нископлатената източна Европа в съюза е 20.30 евро на час. Това са 40 лева на час. Комунистическата номенклатура, която открадна средствата и инфраструктурата на производство и потребление се оправдава, че не може да организира същата производителност. Причината в България е установена робовладелска икономика. Производителността е едва една трета от средната за Европа. Почасовото заплащане съответства на производителността и също трябва да бъде една трета тоест 13 лева на час. Но не е. Експлоатацията у нас е шест пъти по-голяма от средната за Европа. Българинът е шест пъти по-неплатежоспособен от средния европеец. И толкова пъти по-уязвим от кризата. Финансовата криза в САЩ настъпи, защото американците не могат да плащат заемите по жилищата си. В мерките на правителството срещу кризата няма мярка за повишаване на платежоспособността, основното средство за поддържане на ликвидността на икономическата система на страната. Това означава, че паразитната класа на България не желае страната да избегне кризата, тя ще си лапка от наши и чужди като присвоява парите им чрез данъци, такси и лицензионни режими НЕОБХОДИМАТА МЯРКА СРЕЩУ КРИЗАТА Е ЕДНА ГАРАНТИРАНЕ НА СРЕДНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ 13 ЛЕВА НА ЧАС. Останалото е демагогия и популизъм. Паразитната класа предлага на ч
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези некадърници не получават ли информация за състоянието на икономиката през октомври? Очаква се отрицателен растеж догодина.