Може да затворят Софийския университет заради недостатъчен бюджет

Академичният съвет на СУ реши университетът да бъде затворен, ако държавата не му изплати разчетените средства за 2005 година
23 ное 2005 19:53,
Може да затворят Софийския университет заради недостатъчен бюджет
Сградата на Софийския университет в София. Снимка: Булфото
Софийският университет /СУ/ може да бъде затворен, ако държавата не му изплати пълния бюджет за 2005 година. Това обяви ректорът на университета проф. Боян Биолчев на днешното заседание на Академичния съвет /АС/.

Ректорът обясни, че днес е получил писмо, с което е уведомен, че бюджетът на университета за тази година ще бъде изпълнен до 93 на сто. Така не можем да си платим режийните разходи, а аз няма да отворя университета, ако няма пари, добави той.

Проф. Биолчев съобщи, че в парламента ще бъде внесено предложение между първо и второ четене на закона за държавния бюджет за 2006 година средствата за капиталови разходи за университета да се увеличат с два милиона лева. Вече сме разговаряли с министрите на образованието и на финансите, както и с председателя на парламента Георги Пирински, добави ректорът.

АС прие предложения до правителството и парламента да се възстанови платената форма на обучение в бакалавърската степен. Проф. Боян Биолчев уточни, че ще се запази държавната поръчка за социално слаби студенти, които са показали добри резултати на кандидат-студентските изпити.

Като мотив за връщането на платеното обучение проф. Биолчев посочи и приетата промяна в Закона за висшето образование, с която студенти от Европейския съюз ще се обучават в български университети при еднакви условия с българските студенти. Според ректора това ще намали сериозни приходите от обучението на чуждестранни студенти.

СУ настоява и да се преразгледа начина за образуване на цената за обучението на един студент и това да става по ясни критерии според съвременните изисквания. В предложенията на университета е включено и правителството да посочва източника на финансиране при обявяването на увеличение на работните заплати в страната.

При неиздължаване на държавата към СУ, АС да предприеме мерки, които да включват и затваряне на университета заради невъзможност да извършва нормално работата си, прие още АС на СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание