Боклукът на София пак зацикли

Село Ракево се отметна от желанието си да вземе боклука на софиянци, хората от врачанското село готвят протести
6 мар 2006 10:42,
Няма да се налага силово решение за боклука на София, което да е в ущърб на хората от с. Ракево и съседните села, каза кметът на Криводол Николай Иванов.

Иванов уточни, че нито той, нито кметът на Ракево са поемали конкретни ангажименти за приемане боклука на София. Водени са разговори, но няма конкретно решение или ангажимент, повтори Иванов.

Днес в 11 часа заедно с областния управител на Враца Антонио Георгиев Иванов ще се срещне с инициативния комитет на Ракево, предприел протестните действия. Общинският кмет посочи, че той не е получавал подписка или официално искане от протестиращите. Според него подписите не са 500, а на около 50 човека от Ракево и около 90 от другите села. Само населението на Ракево е 900 души, посочи кметът.

Иванов се надява да има разумен диалог с протестиращите. Той е готов да предложи местен референдум, ако това може да помогне за окончателното решаване на възникналия проблем. Ако населението подкрепи идеята, ще започнем обсъждането й, ако ли не, ще прекратим всякакви разговори по този въпрос, каза Иванов.

По-късно кметът на община Криводол ще информира за случващото се общинските съветници. Той ще разговаря отново и с общинското ръководство на София дали биха желали при такава обстановка да продължат с предложението боклуците на София да се складират в Ракево.

Според Иванов трябва да се проучи и теренът, защото в близост до него има старо тракийско селище, където са правени археологически разкопки.

Преди седмица кметът на Ракево откликна на офертата на Бойко Борисов, който обяви че дава 20 млн. лева на селище, което се съгласи да "приюти" боклука на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание