Поредно фиаско на Евровизия

Индианци, танцуващи хорà, руски дяволи, Каризма и бой банда попаднаха сред българските финалисти за Евровизия 2007
4 фев 2007 16:08,
Поредно фиаско на Евровизия
Коцето-Калки - истиснко изпитание за нервите на публиката. Снимки: Булфото

Вижте изпълненията на родните кандидати за Евровизия

Поредно фиаско претърпя и тазгодишният конкурс за българска песен в Евровизия. На ефектна церемония в събота вечер в зала 3 на НДК бяха избрани 12-те финалисти, които ще се борят на 24 февруари да представят България на Евровизия във Финландия.

Изборът обаче ще бъде на принципа на най-малкото зло, тъй като представянията на повечето от полуфиналистите бяха достойни единствено и само за изключително непретенциозна публика, която невъзмутимо би изслушала и най-безвкусното и фалшиво изпълнение без да й мигне окото.

Явно почти всички участници бяха убедени, че печелившата формула е комбинация от етно мотиви и английски език. В повечето случаи насилственото бутане на балкански ритми, гайди и кавали звучеше изобщо не на място. Този избор в комбинация с фалшиво пеене, буквално предизвика истински смях и съжаление от страна на публиката в залата.

От всички 18 песни, които се бориха на полуфинала - 14 бяха на английски език. За пръв път сред кандидатите имаше и чуждестранен участник – малтийските сестри Наташа и Чарлийн. По регламент те можеха да участват, тъй като сред екипа, създал парчето им, има българско участие, в случая текстописецът Галя Маринова.

В крайна сметка от 12-те финалисти има само 3 песни на български език. Едно от парчетата пък е на руски – “Я твоя” – поп фолк ритми, дело на Устата и Софи Маринова.

По право сред 12-те финалисти влязоха три парчета по избор на БНТ, на които държавната медиа ще плати изработката на клипове.

Именно тук е големият шок. Сред трите песни е тоталното недоразумение – тази на Коцето-Калки – зъболекарят-хипар и член на бившата група Медикус. Злощастният музикант, който по принцип има и хубави песни, се бе превърнал в истинска карикатура в желанието си да бъде оригинален. За парчето си "Свободата и любовта" – изпълнение на английски и български, музикантът и придружаващите го танцьори излязоха облечени като индианци, танцуващи български хора.

Другите двама финалисти на БНТ са Каризма и двойката Елица Тодорова и Стоян Янкулов.

Каризма пеят на английски, а във визията си бяха използвали прабългарски костюми и самодивски одежди. В музиката на парчето са вплетени народни мотиви, но е истинско разочарование, че двамата пеят на английски.

Третият избор на БНТ наистина заслужава поздравления, тъй като това е може би най-стойностната песен сред финалистите – изпълнението на младата народна певица Елица Тодорова и перкусионистът Стоян Янкулов.

Тяхната песен “Вода” е взрив от ритъм – тъпани, дълбокият глас на Елица и страхотната синергия между двамата правят парчето достойно за международен конкурс.

Сред класните песни, отиващи на финала, е и изпълнението на участничката от шоуто “Стар академи” Аксиния. Певицата демонстрира страхотен глас на фона на повечето изпълнения, които бяха откровено фалшиво изпяти.

Сред атрактивните артисти бяха Устата и Софи Маринова, които също стигнаха финала след огнено шоу, дяволи и руска реч. Двамата решили да пеят на езика на “братушките”, защото разчитат на голямата руска тв аудитория. Естествено ромската дива и поп фол хип-хопаджията ще разчитат на руснаците, само ако станат победители в българския финал за Евровизия.

Свежо е и парчето на първата българска бойбанда Групата, което е дело шведски продуценти, работили с Мадона и Бекстрийт бойс.

Необясним е изборът на журито обаче да изхвърли по-класни парчета, като тези на протежетата на Слави Трифонов - Светозар Христов и Лора Владова, Петя Павлова и младият изпълнител Крум, които наистина бяха на добро ниво.

В замяна на това бяха класирани стенанията на никому неизвестният Димитър Ангелов, S-lavina - "Higher (Balkan heart") и естрадната прима Маргарита Хранова, която почти единствена не пя фалшиво, но изглеждаше сякаш е объркала Евровизия с Мелодия на годината ’87.

Във финалния кръг на конкурса на 24 февруари избраните 12 песни ще бъдат изпълнени отново на живо. След представянето на последната песен в продължение само на 10 минути зрителите ще могат да гласуват чрез обаждания и sms-и за песента, която да представи България на Евровизия 2007 в столицата на Финландия Хелзинки.

През последните две години изборът със sms-и предизвика бурни скандали. През 2005 г. Слави Трифонов демонстративно напусна конкурса, където участваше със Софи Маринова, като обвини продуцентите на победителите от Каффе, че са манипулирали вота. Миналата година пък останалите участници във финала обвиниха в измама победителите Мариана Попова и Азис.

Ето и 12-те песни, които ще се борят на финала:

Мастило - "Getting Crazy"
Тони Димитрова и група "Горещ пясък" - "Say you would"
Аксиния - "Аз знам"
Софи Маринова и Устата - "Я твоя"
Маргарита Хранова - "Моя любов"
S-lavina - "Higher (Balkan heart")
Теди Кацарова - "Super Fire"
Групата - "Back in Your Heart"
Димитър Атанасов - "Only Way Back Home"
Коцето- Калки - "Свободата и любовта"
Каризма - "Fool For You"
Елица Тодорова и Стоян Янкулов - "Вода"

Вижте изпълненията на родните кандидати за Евровизия

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание