Температурите на планетата може рязко да се покачат

Вследствие на затоплянето, гладуващите ще нараснат на 400 милиона души, а хората, страдащи от недостиг на питейна вода - до 3 милиарда
14 апр 2006 14:44,
Температурите на планетата може рязко да се покачат
Все още не може да се постигне споразумение за съкращаване отделянето на парниковите газове. Снимка: BBC

Водещ научен съветник при британското правителство предупреди, че средната температура на Земята може да достигне опасни нива. Според него, причината е в това, че правителствата на някои страни не могат да се договорят за съкращаване на отделяните газовете, предизвикващи парников ефект.

Официалната задача на ЕС е да ограничи ръста на затоплянето до два градуса. Но, както допуска професор Дейвид Кинг, ще бъде постигнато споразумение, което да задържи повишението в рамките на три градуса.

В същото време САЩ отказва да съкрати нивото на отделяните парникови газове. В Индия и Китай обемът на вредните емисии в атмосферата постоянно се увеличава. По преценка на Кинг, това може да доведе до изчезването на половината от флората и фауната и до изчезването на големи горски екосистеми.

Вследствие на затоплянето, гладуващите хора по света може да нараснат до 400 милиона, а хората, страдащи от недостиг на питейна вода - до 3 милиарда.

Британският професор призовава хората да не се отчайват, а да се приспособяват към промените и да разработват технологии, които ограничават въздействието върху климата.

Дейвид Кинг признава, че механизмът на изменяне на климата е толкова сложен, че е невъзможно да се предскаже с точност каквото и да било. Именно заради тази неопределеност критиците обвиняват правителствата ту в драматизиране на ситуацията, ту в недооценяване на надвисналата над планетата опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание