Специален вид дърво превзема Африка

Бързото разпространяване на дървото пречи и на хората – те са принудени да се изселят от домовете си, обрастващи в зеленина
19 апр 2006 09:06,
Специален вид дърво превзема Африка
Ако нашествието на просописа не бъде овладяно, то много хора ще останат без дом в близко бъдеще. Снимка: АФП

Правителствата на африканските държави насадиха дърво-чудо, растящо в неблагоприятните условия на континента, а то така се разпространи, че се превърна в бич за населението, съобщи АФП.

„Просописът е дърво с неоспорими качества – вирее на места, където всяко друго растение би загинало, плодовете му са много хранителни за добитъка, а кората му е идеална за горене”, обясни Симон Чог – учен от изследователския институт в Кения.

През 80-те години правителствата на африканските държави окуражиха масовото му засаждане, а ООН подпомогна с финансови средства операцията. Човекът обаче бързо изгуби контрол над природата и в настоящия момент дървото покрива около един милион хектара само Кения.

Учените твърдят, че плодовете на дървото са твърде сладки за животните и зъбите им започват да падат, след което измират, тъй като вече не могат да ядат.

Бързото разпространяване на дървото пречи и на хората –стотици хора са принудени да се изселят от домовете си, обрастващи в зеленина.

Правителствата на засегнатите държави предприеха крути мерки – отсичат цели гори с просописа и ги превръщат в дървени въглища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание