Zastava ще произвежда по лиценз на GM

Приключиха преговорите между General Motors и сръбската Zastava
16 апр 2007 09:45,
Zastava ще произвежда по лиценз на GM
Zastava вече ще произвежда по лиценз на GM. Снимка: automedia.bg

Приключиха преговорите между General Motors и сръбската Zastava, съобщават от automedia.bg.

Постигнато беше споразумение, което може да доведе до производството на модели GM в сръбския завод. Сделката тепърва трябва да получи одобрението на сръбското правителство. Предвижда се появата на нов модел, наречен Zastava 20, който ще бъде произвеждан на базата на модел на GM в завода в Крагуйевац.

Предишният модел Zastava 10 беше произвеждан на базата на второто поколение на Fiat Punto, по лиценз, предоставен от италианците. През миналата година бяха произведени около 15 000 Zastava 10. Капацитетът на завода в Крагуйевац е за 60 000 автомобила годишно и изглежда логично да се прибави поне още един модел към производството.

Според източник, участвал при сключването на сделката с GM, този модел ще бъде предното поколение на Opel Astra (Астра В), който сега се произвежда в Полша и Бразилия.

Zastava има богата история и традиции, включително десетилетия присъствие на пазарите в Съединените щати и Западна Европа, но през последните години западна заради политическите и икономически проблеми на бивша Югославия. Последният собствен модел на сърбите Yugo Sana беше по дизайн на Джуджаро и излезе на пазара през 1990 година, но продажбите се провалиха заради започвалите в началото на 90-те войни в бивша Югославия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание