По 600 хиляди евро от УЕФА за Литекс и Левски

За ЦСКА остават 400 хил. евро, ако не продължи на 1/16-финала
6 дек 2005 14:00,
По 600 хиляди евро от УЕФА за Литекс и Левски
Купата на УЕФА

По около 600 хиляди евро гарантирани приходи от УЕФА очакват двата български отбора Литекс и Левски, които вече са сигурни участници в 1/16-финала на турнира за Купата на УЕФА. Тази сума ще получат всички отбори, които намерят място в следващата фаза на евротурнира.

При положение, че късметът не е на страната на третия български участник ЦСКА и шампионите не продължат напред (предстои им мач срещу Монако като гост, който задължително трябва да спечелят - б.а), в касата им ще влязат 400 хиляди евро. Те се полагат на всеки, класирал са за груповата фаза. Сериозните суми обаче ще попълнят бюджета на нашите отбори чак през следващата година.

За Локомотив Пловдив, който отпадна преди групите, сумата ще е приблизително 200 хиляди евро. По правилник за участниците, отпаднали в предварителните кръгове на турнира, се полагат по 180 хиляди швейцарски франка.

От приходи от телевизионни права, от трите български клуба Литекс ще има най-голяма печалба. От домакинския си мач срещу Аз Алкмаар миналата седмица ловчанлии очакват 234 хиляди долара. Сумата ще им брои холандска телевизия, която предава срещата на 30 ноември. Около 150 хиляди лева ще са приходите на Левски от ТВ правата на двете им домакинсква - срещу Динамо (Букурещ) и Олимпик (Марсилия). Двубоят на ЦСКА срещу Ливърпул на Армията бе най-печеливш за шампионите. Те спечелиха 140 хиляди евро. По правило пари от телевизионни права се прибират само при домакинските мачове.

В същото време разходите на участниците ни в евротурнира обаче никак не са малко. Най-много "гълтат" двете гостувания на отборите ни. Между 20 и 27 хиляди евро струва наемането на чартър. Около 10 хиляди евро е хотелът. Домакинствата също не са евтини. 3600 евро са таксите на съдийската четворка. Между 15 и 20 хиляди лева струва охраната. 4% от постъпленията от продажбата на билети отиват в централата в Нион. От постъпленията от реклами и ТВ права пък клубовете ни трябва да преведат 10 процента от приходите си.

Близо 2 милиона лева под формата на премии пък трява да са си поделили играчи и треньори на тримата ни евробойци. За влизането си в групите армейците са разделили 1 милион лева - 600 хиляди от спонсора на тима vivatel и 400 хиляди лева от мажоритарния соственик на тима Васил Божков. Половин милион лева раздаде на Литекс Гриша Ганчев. Всеки един футболист от Левски пък получи по 10 хиляди лева на ръка от собственика Тодор Батков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание