40 души загинаха при терористичните удари в Лондон, 300 са ранени

Според арабски източници атаките са дело на ал Кайда; Тони Блеър заяви, че е ясно, че експлозиите са планирани да съвпаднат с откриването на срещата на Г-8
7 юли 2005 12:02,
40 души загинаха при терористичните удари в Лондон, 300 са ранени
Пожарникари помагат на ранен човек на станцията Алдгейт. Снимка: ВВС

Най-малко 40 души загинаха и около 300 са ранени в поне седем експлозии, разтърсили Лондон днес, съобщи АП. Очаква се броят на жертвите да продължи да расте.

Взривовете са избухнали в лондонското метро, както и в двуетажен автобус на Ръсел Скуеър.

Има експлозии на Еджуеър Роуд и Кинг'с Крос в северните части на Лондон, както и на Олд Стрийт във финансовата част на града. Метрото и автобусите в града не работят.

Репортерът на ВВС Франк Гарднър заяви, че според арабски източници взривовете са вероятно дело на ал КайдаИслямистки уебсайт публикува изявление, което се предполага, че е от ал Кайда, в което се казва, че терористичната организация стои зад атаките.

Тони Блеър, който е на срещата на Г-8 в Шотландия, потвърди, че експлозиите са координирани и ги нарече "варварски терористични атаки".  Шокираният Блеър допълни, че е ясно, че атаките са имали за цел да съвпаднат с откриването на срещата на Г-8. Той напуска срещата и заминава за Лондон.

Вътрешният министър Чарлз Кларк заяви, че има няколко експлозии в централен Лондон, които са причинили „ужасни наранявания“.

Франция повиши мерките за сигурност веднага след взривовете във Великобритания.

От Скотланд Ярд потвърдиха за експлозията в автобуса. Жител на Лондон е съобщил за ВВС, че негов приятел е видял „автобуса отворен като консервна кутия и множество тела около него“.

По-рано стана ясно за взрив на станцията на метрото Олдгейт, където в момента се намират екипи на полицията. Експлозията е станала в 8.49 ч. местно време, уточниха от полицията. Според телевизия Sky News, метростанциите St Pancras и тази на Stratford са евакуирани.

Висш израелски представител заяви, че Скотланд ярд е информирал Израел минути преди експлозиите, че е получил предупреждения за евентуални терористични атаки.

Италианският еврокомисар Франко Фратини нарече взривовете „терористични удари“, съобщи агенция АНСА и Апком. Шефът на лондонската полиция заяви, че смята, че атаките са координирани и допълни, че на мястото на единия взрив са намерени следи от експлозив.

Stratford е станцията, обслужваща квартала, в който ще бъде построено олимпийското градче за игрите през 2012 г.

Експлозията стана ден, след като дойде новината, че Лондон ще е домакин на Олимпийските игри през 2012 г.

Засега няма информация за пострадали българи при експлозиите в лондонското метро тази сутрин, обявиха от информационната дирекция на Министерството на външните работи, като се позоваха на информация на българското посолство във Великобритания. Телефонът на посолството ни на Острова е 0044 207 5849400, 58413144.

Всичките 51 български деца - клиенти на фирма "Интеграл, които се обучават във Великобритания, са невредими след атентатите в британската столица днес, заяви за БТА Ирина Христова, управител на фирмата, след като по думите й е получила официално потвърждение от съответните езикови центрове във Великобритания.

Децата са на възраст от 10 до 18 години и учат в различни градове в страната. По време на атентатите те са били на редовни учебни занятия. Пет от децата по време на атентатите са били в централни лондонски училища, а останалите - в Кингс Лууд, Брайтън (област Съри), и в други населени места, допълни Христова.

Група от осем български деца са били на екскурзия в Кю Гардънс по време на атентатите, но ще бъдат транспортирани до езиковия център, в който се обучават, по обходен маршрут. Междувременно училищата, в които се обучават българчета, са прекратили всички планирани екскурзии до Лондон, добави управителят на "Интеграл".

От компанията ще продължат да следят обстановката във Великобритания и да подават своевременна информация на всички родителите и близки, каза Христина Христова.

По думите й засега няма да бъдат прекратявани занятията в учебните заведения извън Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание