Ходорковски още не е взел решение дали да се кандидатира за Думата

В Централната избирателна комисия на Руската федерация не изключват възможността за участие на бившия шеф на Юкос в изборите за депутати в Думата
11 авг 2005 15:45,
Ходорковски още не е взел решение дали да се кандидатира за Думата
Михаил Ходорковски Снимка: РИА Новости

Mихаил Ходорковски още не е взел окончателно решение дали да се кандидатира на изборите за руската Дума, съобщи РИА-Новости. Това е било съобщено от Юрий Шмит, който е един от адвокатите на бившия шеф на Юкос.

"Вчера Михаил Борисович ми каза, че е склонен да вземе решение за участие в изборите, но само в случай, че това решение бъде подкрепено от хората, чието мнение той зачита," е казал Шмит. Адвокатът не е уточнил кои са хората, чието мнение е важно за Ходорковски в този случай.

В Централната избирателна комисия на Руската федерация не изключват възможността за участие на Ходорковски в изборите за депутати в Думата. "В съотвестствие с действащото законодателство той има такова право. Дали ще се регистрира, ще покаже времето," е казал пред журналисти заместник-председателят на руската ЦИК Олег Виляшев, коментирайки съобщенията, че редица десни политици предлагат на Михаил Ходорковски да участва в изборите.

Представителят на ЦИК е уточнил, че гражданите могат да бъдат ограничени в реализирането на своите права само тогава, когато са признати за недееспособни или след присъда се намират на място за лишаване от свобода. "Доколкото знам, присъдата на Ходорковски още не е влязла в сила," е казал още членът на ЦИК.

Той е пояснил, че има редица изисквания, свързани със своевременното представяне на всички необходими документи, сведения за имуществото, за доходите, които трябва да бъдат изпълнени в определен срок, и чак тогава може да се разсъждава за възможността Ходорковски да бъде регистриран за изборите.

В края на май тази година руският олигарх Михаил Ходорковски бе осъден на девет години затвор, след като бе признат за виновен по шест от седемте основни обвинения срещу него за финансови измами и укриване на данъци в особено големи размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание