Милиардерът Грегъри Олсън е готов да излети в Космоса

Олсън премина тримесечно обучение, идентично с това на руските космонавти, и се очаква да излети на 1 октомври
15 авг 2005 11:32,
Милиардерът Грегъри Олсън е готов да излети в Космоса
Грегъри Олсън по време на тренировките в Русия

Импресариото Грегъри Олсън вече е готов да осъществи мечтата си да се присъедини към екипа на руската космическа станция “Союз”. Олсън премина тримесечно обучение, идентично с това на руските космонавти, и се очаква да излети на 1 октомври.

Ако пътуването премине нормално, Олсън ще стане третия “космически турист” в историята след американеца Денис Тито и южноафриканеца Марк Шутълуърт, които видяха Земята от Космоса през 2001 и 2002.

Подобно пътешествие не е никак евтино. 20 милиона долара струва на Олсън детската му мечта. “Готов съм и много се вълнувам. Вече броя дните до излитането”, споделя Олсън пред американската преса.

Обучението му, което започна през април 2004, се състои в опознаване на системата и функциите на “Союз” и Международната космическа станция, в привикване на тялото към състояние на безтегловност. Най-трудно, според самия Олсън, е било научаването на руски език, без който той не би могъл да се справи в космическата станция.

“Дори самото обучение беше невероятен опит. Научих много, но и много се забавлявах. Дано всичко да е наред и при медицинските прегледи, които ме очакват”, не крие радостта си милиардерът.

Пътуването на Олсън ще продължи осем дни. Целта му е да сподели преживяванията си и наученото в Космоса с колкото може повече хора.

“Горе ще снимам филм, който да показвам на учениците, да им разказвам за преживяванията си. Искам да се срещам най-вече с по-бедните деца, за които подобен разказ може да бъде надежда за по-добро бъдеще”, разказва Олсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание