Чипсът в големи количества през детските години увеличава вероятността за образуване на рак на гърдата, научи Tialoto.bg.
Специалистите са изследвали 2 000 жени, някои от които болни от рак. Майките на тези жени пък са били разпитвани за хранителния режим на дъщерите им в детството.
Оказало се, че повечето жени, които страдат от болестта, като малки са обичали много пържените картофени кръгчета.
„Изследването дава допълнителни доказателства за това, че хранителните навици в детските години при момичета са определящи за здравословното им състояние като жени, особено що се отнася до появата на рак на гърдата“, казва д-р Карим Мичълс от Медицинския университет в Харвард.
В България годишно се регистрират по три хиляди нови случая на рак на гърдата. Най-сигурният начин за лечение на болестта е ранната й диагностика.