САЩ отварят петролния резерв заради Катрина

Ефектът от урагана върху производството на петрол може да се окаже по-тежък, анализатори предвиждат криза за гориво
31 авг 2005 16:49,
САЩ отварят петролния резерв заради Катрина
Много хора намират убежища по покривите /сн. 1/, други се борят с водите по улиците /сн. 2/. В стадион Superdome /сн. 3/ са евакуирани десетки хиляди. Снимки: АР
Ню Орлеанс е изправен пред две кризи днес, които губернаторът на щата Луизиана Катлийн Бланко нарече „кошмар“, съобщи CNN. Става въпрос за спирането на повишаващите се води и евакуирането на оцелелите от унищожителния ураган Катрина.

„Изправени сме пред инженерен кошмар, опитвайки се да запълним пробивите в насипите, откъдето вoдата залива града“, каза тя. Покачващите се непрекъснато води затрудняват спасителните операции, а 80% от града се намира под вода.

В момента се планира евакуацията на между 12 000 и 15 000 души, които са били приютени на стадион Superdome. На самия стадион положението е отчайващо, тоалетните преливат, няма ток и климатик, който да осигури поне малко облекчение в над 30 градусовата жега.

В настъпилия хаос доста хора се възползват от излязлата от контрол ситуация и разбиват магазини и крадат коли. Войници от Националната гвардия, подкрепени от щатската полиция и отряди за бързо реагиране, бяха разпределени в бизнес квартала на Ню Орлеанс, за да следят за реда и да задържат мародерите.

Днес властите прибегнаха и до други мерки – министърът на енергетиката Самюел Бодман обяви, че Белият дом ще отвори Американския стратегически петролен резерв. Засега не е решено какво количество суров петрол ще бъде освободен от резервите, но Бодман каза, че това ще бъде заем за рафинериите.

Очаква се официално изявление по въпроса по-късно днес, допълни той. Влиянието на Катрина върху производството на петрол в САЩ и възможностите на рафинериите може да се окаже по-тежко от първоначално очакваното. Има опасения за петролна криза, обявиха анализатори.

В момента един барел суров петрол /159 литра/ се търгува на цена 69.35 долара, докато в Лондон барел от сорта Брент се търгува на цена от 67.15 долара. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание