Бент за 4.5 млрд. евро ще пази Венеция от наводнения

Плановете предвиждат построяването на 78 бариери на дъното на морето, които ще се повдигат, когато приливните вълни застрашават града
29 сеп 2005 11:00,
Бент за 4.5 млрд. евро ще пази Венеция от наводнения
Вълните наводняват Венеция 200 дни в годината. Снимка: Corbis

Спорни планове за построяване на подводен бент, който да защитава Венеция от наводняване, ще стартират скоро, обяви италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от ВВС.

Проектът, на стойност 4.5 милиарда евро, е наречен Моуз /италианският вариант на Моисей/, ще бъде завършен до 2011 година.

„Всякакви съмнения се изпариха – няма връщане назад“, подчерта Берлускони. Кметът на Венеция обаче протестира срещу решението, казвайки, че мнението на градската управа не е било зачетено.

Плановете предвиждат построяването на 78 бариери на дъното на морето, които ще се повдигат, когато приливните вълни застрашават града.

Някои експерти по околната среда обаче казват, че високите 28 метра и широки 20 метра бариери ще превърнат Венеция в езеро и ще причинят повече щети, отколкото биха причинили наводненията, които от време на време заливат улиците.

Италианският офис на организацията World Wildlife Fund обяви, че затварянето на градското търговско пристанище и издаването на забрана пътническите кораби да приближават Венеция, би бил по-ефективният начин за предотвратяване на щети от наводненията.

Разходите по проекта, които отначало се оценяваха на 2.3 милиарда евро, оттогава се удвоиха.

Решението за защитаване на града от високите вълни е взето още през 1966 година, когато наводнение оставя 5000 души без дом. През 1973 година италианското правителство обявява Венеция за въпрос от национално значение.

Днес Венеция става жертва на наводнения 200 дни в годината. За сравнение, в началото на 20 век високите вълни са нанасяли щети на града само седем дни годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание