Ракета Союз се отправи към Международната космическа станция

На борда й се намират двама космонавти - руснак и американец, придружени от един "космически турист"
1 окт 2005 13:57,
Ракета Союз се отправи към Международната космическа станция
Снимка: Ройтерс

Ракета Союз беше изстреляна към Международната космическа станция, съобщи Ройтерс. На борда й се намират двама космонавти - руснак и американец, придружени от един "космически турист".

Ракетата е излетяла от космодрума Байконур в Казахстан рано тази сутрин. Според програмата тя трябва да пристигне в станцията след два дни.

Американският астронавт Бил МакАртър и руският му колега Валери Токарев са придружени в мисията си от американския предприемач и учен Грегъри Олсън - третия турист, който ще кацне на борда на станцията.

Олсън ще прекара една седмица там, след което ще се върне заедно с двамата космонавти. Цената на неговия "билет за Космоса" не е била обявена публично, но руската космическа агенция обяви, че място на борда на Союз струва 20 млн. долара.

През тази седмица Олсън ще извърши някои научни опити. "Той ще прави много неща в Космоса, вместо просто да гледа през илюминатора", обясни Ерик Андерсън, изпълнителен директор на Space Adventures - компанията, която организира пътуването на Олсън.

В момента Русия е натоварена да изпраща пътници и товари до международната станция, тъй като НАСА спря полетите на совалките си през юли, след като все още не е успяла да определи естеството на техническия проблем, причинил експлозия на борда на совалката Колумбия през февруари 2003 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание