Ще следят със сателит боклукчийските коли

Поводът е, че тези дни на една от площадките за балиране на отпадъци са струпани големи количества развалени консерви, което забавя процеса на преработка на боклука
13 окт 2005 13:32,
Ще следят със сателит боклукчийските коли
Боклуците вече ще бъдат следени със сателит. Снимка: Булфото

Столичната община ще настоява концесионерите по чистотата да въведат за своя сметка системи за сателитно проследяване на сметоизвозващите коли, съобщи изпълняващият длъжността кмет на София Велизар Стоилов.

Формалният повод е, че тези дни на една от площадките за балиране на отпадъци са струпани големи количества развалени консерви, което забавя процеса на преработка на боклука.

Контролът е необходим и от гледна точка на наближаващата зима, когато ще се появят отпадъци от изгаряне на въглища и дърва. Те трябва да бъдат хвърляни в отделни контейнери, за да не се стопи фолиото на площадките за преработка на боклука.

След въвеждане на GPS-системата шофьорите ще са длъжни да предават формуляри от кои райони и улици докарват отпадъци.

Преди време областната управа в Русе реши подобна система да се въведе в крайдунавския град.

В момента се проучват две площадки за трайно решение на проблема с боклука, каза Стоилов. На тези терени трябва да се построи завод и две депа за временно и за трайно съхранение на отпадъците.

Според изпълняващия длъжността кмет на София не се налага увеличение на такса смет. Приходите сега са около 70 000 000 лева, а разходите - около 50 000 000 лева, мотивира се той. С разликата може да се покрие балирането на отпадъците, е мнението на Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание