България най-накрая си има нов НПК

С новия кодекс, който ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в Държавен вестник, се въвеждат контролираната доставка, доверителната сделка и служителят под прикритие
14 окт 2005 11:20,
България най-накрая си има нов НПК
Парламентът прие окончателно новия НПК. Снимка: Булфото
Народното събрание прие окончателно на второ четене новия Наказателно-процесуален кодекс. Той ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в Държавен вестник, реши парламентът.

Народното събрание днес завърши изключителна по своята важност дейност, а именно приемането на новия НПК, каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Георги Петканов.

Това бе сериозно изпитание за Народното събрание, отбеляза той и допълни, че приемането на НПК е преминало с много дискусии, с много спорове, с различни противоречиви аргументи, но в крайна сметка е бил намерен добър баланс на различните интереси.

Като вносители ние оценяваме неимоверните усилия, които Народното събрание положи, за да стане приемането на НПК факт и вярвам, че този факт ще бъде отчетен както от българската общественост, така и от европейските структури, каза Петканов.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Георги Петканов изрази надежда приемането на НПК да бъде отбелязано в Редовния доклад на ЕК. Той е почти изготвен, доколкото разполагам с данни, но би могло да се допълни, че едно от изискванията - приемането на НПК, вече е факт, допълни министър Петканов.

Председателят на комисията по правни въпроси Янаки Стоилов отправи апел към изпълнителната и съдебната власт да направят така, че да използват максимално предстоящите шест месеца за подготовка за прилагането на новия НПК. Стоилов пожела да има необходимата компетентост и воля, защото без тях, само с текстовете на НПК, няма да се постигне необходимата промяна.

Искам да подкрепим усилията на всички магистрати и да направим така, че всички те, в сегашното или в ново качество, да могат да намерят своето място и да докажат, че са в състояние да постигнат значителна промяна в противодействието на престъпността и корупцията, заяви Стоилов.

С приетите преходни и заключителни разпоредби на НПК депутатите утвърдиха фигурата на наблюдаващия прокурор и в Закона за съдебната власт. В Закона за специалните разузнавателни средства парламентът въведе контролираната доставка, доверителната сделка и служителят под прикритие.

Контролираната доставка се изразява във внасяне, изнасяне, пренасяне или транзитно превозване през територията на България от контролиращо лице на вещ - предмет на престъпление, за да се разкрият участниците в трансграничното престъпление, записаха депутатите. Тя ще се прилага от разузнавателния орган и ще се използва от разследващия орган в кръга на компетентността му при непрекъснат контрол на територията на страната или в друга държава в рамките на международното сътрудничество.

Доверителната сделка може да се използва от служителя под прикритие. Тя се изразява в сключването на привидна продажба или на друг вид сделка с вещ, с цел да се спечели доверието на другата страна в сделката.

Служителят под прикритие е служител от компетентните служби по Закона за МВР, Закона за отбраната и въоръжените сили или от Националната разузнавателна служба, оправомощен да установи или да поддържа контакти с контролирано лице, за да получи или разкрие информация за извършването на тежко умишлено престъпление и за организацията на престъпна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание