Над 250 души са арестувани в деветия ден на безредици във Франция

Ситуацията се влошава, а Ница, Лил, Марсилия и Тулуза вече са сред засегнатите райони
5 ное 2005 13:55,
Над 250 души са арестувани в деветия ден на безредици във Франция
Пожарникари се борят с пламъците в парижките предградия. Снимка: АФП
Френската полиция арестува повече от 250 души заради безредиците във и около Париж, както и в други части на страната, съобщи ВВС. Около 900 коли са били опожарени в продължаващите вече девет поредни нощи вандалщини в населените предимно с имигранти райони.

Детска градина и училище бяха подпалени пред нощта, а безредици вече има и в Ница, Лил, Марсилия и Тулуза.

Религиозни водачи изразиха надежда, че ще успокоят напрежението с демонстрация в едно от най-засегнатите парижки предградия - Алне-су-Боа. Мюсюлмански и християнски лидери се очаква да участват в него, заедно с родителите на двамата младежи, чиято смърт предизвика протестите.

Прокурорът на Париж – Ив Бот, заяви, че полицията е съобщила, че е арестувала 253-ма души, а около 1300 полицаи са разположени в Сен Дени.

В намиращия се наблизо район Клиши-су-Боа, няколко мюсюлмански групи се намесиха и помогнаха за намаляване на напрежението по улиците. Премиерът на Франция Доминик дьо Вилпен свика спешна среща на осем министри в събота следобед, за да „направят оценка на ситуацията в чувствителните градски зони“.

В петък вътрешният министър Никола Саркози коментира, че протестите са организирани и единственият начин да бъдат прекратени е като се направят няколко ареста.

Много от жителите обаче казаха, че присъствието на полицията създава чувство за несправедливост, тъй като често служителите спират и претърсват млади чернокожи и особено североафриканци.

Миналата седмица Саркози нарече протестиращите „измет“ и това, според мнозина, допринесе за влошаване на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание