СЕМ отвори вратата на цензурата

Съветът обяви за недопустимо излъчването на „сензационна информация, отразяваща престъпления, насилие, жестокост“ в часовия пояс 6.00 и 23.00 часа
9 ное 2005 09:57,
СЕМ отвори вратата на цензурата
С разпространено преди два дни свое становище Съветът за електронни медии /СЕМ/ разгневи силно четвъртата власт в България и предизвика разгорещени дебати.

В документ, позоваващ се на български и международни разпоредби, съветът обяви, че е недопустимо излъчването между 6.00 и 23.00 часа на предавания с неблагопристоен език, както и на сензационна информация, която отразява престъпления, насилие, жестокост, вандализъм, употреба на оръжие или криминални техники, физическо и/или психическо насилие или жестокост по отношение на хора или животни.

За същия часови пояс важи и забраната за излъчване на предавания и филми, които стимулират употребата на наркотици и други психотропни вещества, алкохол и тютюневи изделия, както и на предавания и филми с порнографско съдържание, имащи за цел грубото и непристойно, примитивно, вулгарно-натуралистично, цинично изобразяване, описване и показване на сексуални действия.

Срещу абсурдното решение веднага скочиха различни медийни организации.

Становището на Съвета за електронни медии (СЕМ) е опит за недопустима намеса при определяне на съдържанието на програмата на електронните медии и е в нарушение на общия принцип, установен в член 9, алинея 1 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), обяви своята позицията на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) от вчера.

Според АБРО, становището на СЕМ противоречи на основни норми, заложени в Конституцията на България и в частност текстовете на членове 40 и 41, които уреждат забраната за цензура на печата и другите средства за масова информация, както и гарантирането на неотменимото право на всеки да получава информация.

Със становището си контролният орган по приложението на ЗРТ не отчита ролята и функциите на новините, включени в програмата на телевизионните и радио операторите - да спомогнат за реализиране на основното право на аудиторията на информация, смятат от АБРО.

Тълкуването на Съвета за електронни медии (СЕМ) относно добрите нрави, съставлява проява на цензура, която е забранена по силата на българското законодателство и редица международни актове, коментира и Албърт Парсънс - изпълнителен директор на "Болкан нюз корпорейшън" ЕАД.

Убеден съм, че едва ли намерението на СЕМ е било да ограничи свободното разпространение на информация и да препятства медиите в тяхната основна функция да информират обществото, но за съжаление вложената редакция в текста води или би могла да доведе до прилагане на недопустима цензура по отношение на новинарското отразяване и съставлява пряка намеса в редакционната независимост на електронните медии, добави Парсънс.

От ДСБ пък директно заявиха, че това е цензура върху неспособността на правителството и властите да се справят с организираната престъпност.

От Нова телевизия заявиха, че нелепото тълкуване на понятието добри нрави създава почва за произволно тълкуване и саморазправа с независимата журналистика от страна на неговите съчинители.

Подобно "правило" би лишило обществото от възможността да узнае за събития като войните във Виетнам, Афганистан, Ирак, за терористичния акт срещу Световния търговски център в Ню Йорк, знаковите убийства на публично известни личности, разтресли българското общество и власт, или дори днешните събития във Франция, коментираха още от медиата.

"Нова телевизия" заяви, че настоява за незабавното оттегляне на становището на СЕМ и допълни, че „подобни антиконституционни мерки няма да ни спрат да изпълняваме ролята си на четвърта власт“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание