Участник в световното по шахмат обвини Топалов в измама

Анонимният шахматист твърди, че по време на няколко партии Топалов е използвал непозволени средства
11 ное 2005 11:36,
Участник в световното по шахмат обвини Топалов в измама
Веселин Топалов с шампионската купа. Снимка: Булфото

Участник в световното първенство по шахмат в Сан Луис, Аржентина, смята, че световният шампион, българинът Веселин Топалов, е спечелил, използвайки непозволени средства, съобщи сайтът index.hu.

Според сайта подозрението е останало в тайна досега заради задкулисни сделки. В света на шаха обаче такива обвинения са често срещани. Световната федерация по шахмат (FIDE) не е предприела никакви действия по жалбата срещу Топалов поради липса на доказателства.

Не е ясно кой е повдигнал обвинението, че по време на няколко партии Топалов е използвал непозволени средства. Според index.hu това не е никой от двамата унгарски шахматисти Юдит Полгар и Петер Леко.

Според участника, повдигнал обвиненията, Топалов е получавал помощ от помощника си Иван Чепаринов и мениджъра си Михаил Данаилов (бел. ред. - мениджърът се казва Силвио Данаилов).

След всеки ход на Топалов, Чепаринов е правел компютърен анализ на партията, след което Данаилов е давал тайни знаци с ръка на шахматиста какъв ход да предприеме.

Топалов е заявил, че една от тайните на успеха му е младият помощник Чепаринов.

Петер Леко също е имал подозрения към Топалов, които е изразил след състезанието пред ръководителите на федерацията. Още по време на турнира Леко е заявил, че Топалов има нечестно предимство от това, че седи на едно и също място, но не е протестирал официално.

Подобни нападки са чести в света на шаха. Много шахматисти са носили тъмни очила по време на партия срещу американския световен шампион Боби Фишер под предлог, че силните мозъчни вълни, които той излъчвал, пречели на пълната концентрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание