Проруска партия печели изборите в Чечня

Наблюдатели от Европейския парламент се усъмниха в легитимността на вота, казвайки, че реалната власт в Чечня „е не демократична“ и „извън контрол“
28 ное 2005 11:13,
Проруска партия води след неделните парламентарни избори в Чечня, проведени при изключителни мерки за сигурност, съобщи ВВС.

„Обединена Русия“ печели около 60% от гласовете, става ясно от предварителните резултати от изборите в кавказката република, която е разкъсвана от война повече от 10 години. Чеченските сепаратисти и активисти от организации за спазване на човешките права обявиха, че изборите са протекли съмнително.

Наблюдатели от Европейския парламент се усъмниха в легитимността на вота, казвайки, че реалната власт в Чечня „е не демократична“ и „извън контрол“.

Според кореспондента на ВВС в страната – Стив Розенберг, избирателните секции, които той е посетил, са били запомнящи се с липсата на гласоподаватели и присъствието на въоръжена охрана. Това са първите парламентарни избори в Чечня, откак Москва пое контрола в региона през 1999 година.

Активността е била 57%, съобщи и председателят на избирателната комисия Исмаил Байханов пред Итар-Тасс. В надпреварата участваха около 350 кандидати за 58 места в парламента. Процесът бе следен от наблюдатели от Русия, Арабската Лига, както и Организацията Ислямска конференция.

Лидерът на чеченските бунтовници Ахмед Закаев заклейми вота като „псевдо избори“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание