Ценови шок може да откаже българските скиори от Банско

48 лв. се очаква да бъде цената на ски картата за ски в курорта
30 ное 2005 13:38,
Ценови шок може да откаже българските скиори от Банско
Интересът към придобиване на собственост в Банско е толкова голям, че първите копки продължават броени дни преди откриването на сезона. Снимка: Адрес
Банско ще се превърне в курорт на британци и руснаци през новия зимен сезон. Българското присъствие ще се ограничи само до персонала в хотелите и онези случайно заблудили се хора, които решат да стъпят в най-модерния зимен курорт на Балканите. И най-скъпият.

Любителите на ски ще бъдат неприятно изненадани най-вече от новата цена за еднодневната карта за ски в Банско. След приемането на поправките в Закона за туризма относно  уеднаквяването на цените за чужденци и българи, ски картата този сезон вече ще струва 48 лв., научи Dnes.bg от източници в общината на курортния град.

Това е повишение с 20 лв. в сравнение с цената от миналия сезон, когато картата за възрастни струваше 28 лв. Това е и много повече от очакваното. Преди време местни хотелиери прогнозираха, че пропускът ще струва 32 лв., но това си остава само добро пожелание.

Повишението на цените няма да отмине Боровец и Пампорово, където според запознати ски-карта за един ден ще се продава за 45 лв.

Запалените български скиори, за които Банско е предпочитано място за практикуване на любимия им спорт, вероятно пак ще успеят да надхитрят системата. Българите обикновено стават рано и карат силно до обяд, когато на пистите пристигат чужденците. Тогава нашенците продават на половин цена своите карти на чуждестранните скиори и всички са доволни.

По принцип картата за половин ден, но от 13.00 до 17.00 часа, се продаваше официално за 20 лв. през изминалия сезон. Очаква се тази година пропускът за половин ден, пак за следобед, да струва 35 лв.

Сезонът в Банско започва на 17 декември, като гост за откриването отново ще е Марк Жирардели, както и Христо Стоичков.

Фирма "Юлен" АД, която стопанисва ски центъра в курорта и е концесионер на ски пистите, е напълно готова за сезона. Тази зима има общо 35 оръдия за сняг, с 15 повече от 2004 г., като някои от тях вече работят.

Банско разполага и с нови 2500 легла и капацитетът вече достига 8 000 легла. Очакванията са до края на сезона през април курортът да бъде посетен от над 400 000 души.

Това е напълно възможна цифра, като се имат предвид темповете на строеж в града.

Дни преди старта на сезон 2005/2006 в Банско кипи усилена строителна дейност. Тя трябва обаче да спре два дни преди началото на сезона, съгласно приетите нормативни решения. Хит в момента са строежите на ваканционни селища. Купувачи там са предимно чужденци и то най-вече англичани и ирландци. Руснаците също купуват масово. От тези нации са и най-многобройните посетители в Банско.

Такъв е случаят с най-новия подобен комплекс Mountain Inn., в който ще бъдат инвестирани 1.7 млн. евро. Още преди първата копка, вече 20% от всичките 48 напълно обзаведени апартаменти, са продадени въпреки цената от 1 250-1 450 евро за кв. м.

Тази цена обаче е повече от ниска, в сравнение с цените в престижните европейски курорти като Вал д’Изер или Кортина д’Ампецо, където квадратен метър собственост стига 9 000 евро, обясни Антон Панкев, изпълнителен директор на Адрес проектно консултиране - компанията, която има изключителни права за продажба в комплекса.

Въпреки че е ново и съобразено с типа архитектура в Банско, прекомерното застрояване заплашва да превърне курорта в гора от прилепнали една до друга сгради.

Друг проблем е инфраструктурата в общината. Особено наболял е проблемът с канализацията и водопровода.

В момента се усвояват средства за нова канализация, като са отпуснати 13 млн. лв. Разработен е проект за ново водохващане „Усипо-Караманица” за Банско, като изграждането на водопровода ще струва 500 хил. лв. Проектът обаче още не е одобрен.

Пътищата в курорта са друг "бисер". Те са тесни и не могат да поемат автомобилния трафик. Ако оставите някъде колата си и решите да вървите пеша, ще са ви необходими много нерви. Ще се принудите да газите в кал и сняг, тъй като тротоарите са едно добро пожелание.

На фона на тези неуредици в Банско, и очакваните също стряскащи цени в Боровец и Пампорово, пред българските клиенти изникват нови варианти за зимна почивка.

Хит за скиорите и сноубордистите тази зима се очертава Чепеларе, където се намират най-дългите писти у нас. Градът привлича скиори и туристи с уютни семейни хотели, автентична атмосфера и нормални цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание