Първата трансплантация на лице вече е факт

Френски хирурзи присадиха нос, устни и брадичка на жена, пострадала след нападение от куче
30 ное 2005 17:23,
Първата трансплантация на лице вече е факт
Трансплантацията на лице вече е възможна. Снимка: Corbis
Хирурзи във Франция извършиха първата трансплантация на лице, съобщи ВВС.

Жената, върху която е извършена операцията, е загубила носа, устните и брадичката си след нападение от куче.

В сложната интервенция са били присадени тъкани, мускули, артерии и вени, взети от донор в мозъчна смърт. Лекарите подчертаха, че жената няма да прилича на донора си, но няма да прилича и на себе си преди нападението – по-скоро ще има „хибридно“ лице.

Екипи от САЩ, Великобритания и Франция изследват от доста време този тип медицинска интервенция и практически трансплантацията на лице е възможна от няколко години.

Кожа от лицето на друг човек е по-удачна за трансплантиране, отколкото е кожата на пациента, взета от други негови части на тялото, тъй като тя може да е с различна структура и цвят.

Етичните въпроси около трансплантацията на лице, както и психологическият ефект върху пациента, възпираха извършването на такава операция досега.

Притесненията около потискането на имунната система, психологическото влияние и последствията при евентуален неуспех на операцията досега пречеха на етичното одобрение на интервенцията във Великобритания, въпреки че лекарите там са напълно способни да я извършат.

38-годишната пациентка от северния френски град Валенсиен е преминала през продължително консултиране преди операцията, която е продължила четири часа и е извършена този уикенд в болница в Амиен.

Трансплантацията е осъществена от екип, ръководен от професор Бернар Дьовошел и професор Жан Мишел Дюбернар.

Както при всяка друга трансплантация, пациентката ще приема лекарства за потискане на имунната система поради опасност тялото й да отхвърли присадените тъкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание