Словашки кораб гори на русенското пристанище

Има опасност от взривяване на около 50 тона гориво, спешната медицинска помоще в готовност да извозва хора, които може би ще бъдат обгазени при гасене на пламъците
19 дек 2005 10:28,
Словашки кораб гори на русенското пристанище
Снимка: Булфото
Около обяд пожарът на словашкия кораб "Полана" пред русенското пристанище "Запад" се е засилил и съществува опасност от взривяване на около 50 тона гориво и се вземат мерки за предотвратяване на тази опасност, обяви директорът на РДВР Русе майор Светослав Първанов.

Димът от пожара се издига все по-високо и от отива към Русе. Щабът за командване на операцията се намира на кораба "Ятра". Опасност от взрив съществува, тъй като на "Полана" има кислородни бутилки, които все още не могат да бъдат изнесени.

Спешната медицинска помощ в Русе е в готовност да извозва хора, които може би ще бъдат обгазени при гасене на пламъците. Към мястото пътува български кораб, на който са натоварени противопожарни коли от Русе. Те ще се включат направо от дунавските води в борбата с огъня.

В нея участват български, румънски и украински плавателни съдове, обясниха специалисти от РДВР, Морската администрация, агентиращите дружества и други институции.

Няма нужда от включване на Гражданска защита, защото няма екологична или друга катастрофа, добави директорът на РДВР.

Все още няма разлив на гориво и замърсяване водите на река Дунав. На мястото е пристигнал румънски специализиран кораб за действие при разливи и замърсявания и има готовност за оказване на съдействие при евентуално възникване на разлив на гориво.

"Полана" сега е при румънския бряг, далеч от жилищни и промишлени райони. Корабът е превозвал зърно. Румънски кораб навреме е отделил шлеповете от "Полана", за да бъдат запазени от огъня. Пожарът е възникнал в 7, 20 часа след късо съединение в електрическо табло в моторния отсек.

Кметът на Русе Божидар Йотов е бил на мястото на произшествието. Той каза, че няма непосредствена опасност за гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание