Правителството застана зад олимпийската кандидатура на София

Министрите подготвят писмо до МОК, в което подкрепят кандидатурата на София за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2014 година
20 яну 2006 17:44,
Правителството подготвя писмо до Международния олимпийски комитет /МОК/, в което ще заяви подкрепа на идеята на инициативния комитет София да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Това каза премиерът Сергей Станишев след среща с кмета на София Бойко Борисов и с председателя на Държавната агенция за младежта и спорта /ДАМС/ Весела Лечева и представители на Инициативния комитет софия да бъде зимна олимпийска столица през 2014 г.

Трябва да сме наясно, че предстои дълъг и труден път за да достигнем до целта, която ще бъде полезна не само за развитието на олимпийската идея, но за развитието на зимния спорт и на зимния туризъм в България, като водещ приоритет и в икономиката, отбеляза Сергей Станишев.

Премиерът посочи, че страната ни трябва да премине през няколко етапа, като първият е през юни т.г., когато ще бъдат определени четирите града, които ще продължат да се състезават до юни 2007 година. След това по-сериозно трябва да се ангажират и държавата, и столичната община в цялостния процес, в това число и в структурирането на организационния комитет.

В отговор на въпрос министър-председателят каза, че на първия етап след юни 2006 година се очаква страната ни да внесе като гаранция вноска, която не е възвращаема, от 500 хиляди долара, ако бъде сред избраните четири държави. След това ще са необходими значителни съвместни усилия на българския бизнес, на държавата и на столичната община да се работи активно за успеха на българската кандидатура, каза Станишев.

Кметът на столицата Бойко Борисов заяви, че вижда в това шанс за София да оправи своята инфраструктура. С бюджета, който имаме в момента, а и в годините, ако се върнем назад, София не е в състояние да се справи със собствените си проблеми, заяви кметът и допълни, че това е един от възможните начини да се ускорят някои инфраструктурни проекти. Не може да има олимпиада без завод за боклук, ние трябва да разрешим елементарните кризи, каза Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание