„Шифърът на Леонардо“ открива тазгодишния фестивал в Кан

$100-милионната продукция с участието на Том Ханкс, Одри Тоту, Жан Рено и др. ще излезе в кината по света на 19 май
23 яну 2006 17:17,
„Шифърът на Леонардо“ открива тазгодишния фестивал в Кан
Противоречивата продукция излиза по кината на 19 май. Снимка: wikipedia.org
ФилмътШифърът на Леонардо“  („Da Vinci Code") ще открие тазгодишния фестивал в Кан, два дни преди да излезе в кината по целия свят, съобщи ВВС.

Продукцията е направена по бестселъра на американския автор Дан Браун. Главните роли са поверени на Том Ханкс, Одри Тоту, Жан Рено, сър Йън МакКелън и Алфред Молина.

Филмът, в който се разказва за зловеща конспирация, целяща да потули истинското значение на Светия Граал, ще види бял свят за първи път на 17 май тази година.

Продукцията е режисирана от Рон Хауърд, който спечели Оскар за „Красив ум“ през 2002 година.

От излизането си на пазара романът „Шифърът на Леонардо“ бе продаден в повече от 30 милиона копия и преведен на близо 40 езика.

Въпреки отпратките си към реални исторически събития и религията, историята бе обявена за чиста измислица от Църквата.

Миналата седмица организацията Опус Дей призова филмът да бъде забранен за деца, обосновавайки се с това, че децата трябва да бъдат предпазени от „коварните“ лъжи относно католицизма.

Говорителят на организацията Марк Кароджо заяви: „Всеки възрастен човек може да направи разлика между реалност и измислица. Не може обаче да се очаква от децата да правят правилни заключения“.

Във филма са инвестирани над 100 милиона долара и голяма част от него е заснета в Лувъра.

След като бъде показан за пръв път по време на 11-дневния фестивал в Кан, филмът ще зарадва феновете във Франция и Япония в същия ден, а в останалата част на света – на 19 май.

През пролетта на 2005 година пък стана ясно, че Мехмет Али Агджа, който бе осъден за атентата срещу папата през 1981 година, е поканил в Истанбул писателя Дан Браун, за да напишат заедно продължение на световно известния роман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание