Неразбрана любов превзе номинациите за Оскар

Разбитите митове за границата на чувствата в "Планината Броукбек", драмата на Труман Капоти и желанието да намериш себе си в "Трансамерика" са фаворити за най-престижните филмови награди
1 фев 2006 16:35,
Неразбрана любов превзе номинациите за Оскар
Хийт Леджър (в ляво) и Джейк Гиленхаал направиха едни от най-впечатляващите роли в кариерите си. Снимка:Corbis
Разтърсващата драма за скритата любов между двама каубои в „Планината Броукбек“ спечели осем номинации за тазгодишните Оскари.

За първи път филмите с гей тематика влизат така мощно сред кандидатите за най-престижните кино награди.

Освен „Планината Броукбек“ сред номинираните, и то в основни категории, са драми, които засягат хомосексуални проблеми - „Трансамерика“ и „Капоти“.

Лента с подобен сюжет не е печелила Оскар от 1993 г., когато „Филаделфия“ бе избран за най-добър филм, а Том Хенкс получи статуетка за главна роля за образа си на отхвърлен от обществото и болен от СПИН адвокат.

Номинирани за най-добър филм тази година, освен „Планината Броукбек“, са биографията на писателя Труман Капоти „Капоти“, трилърът на Спилбърг „Мюнхен“, режисираният от Джордж Клуни „Лека нощ и късмет“ и изненадата сред номинираните – драмата „Crush“.

Историята за кънтри легендата Джони Кеш "Да преминеш линията" неочаквано остана извън битката за най-добър филм и режисьор.

Лентата спечели само номинации за главна мъжка и женска роля за Хоакин Финикс и Рийз Уидърспун. За превъплъщенията си двамата получиха Златен глобус и според критиците имат шансове да повторят успеха си на Оскарите.

Конкуренцията обаче се очертава да бъде жестока. За най-добра мъжка роля се борят още австралиецът Хийт Леджър за уникалната си игра в „Планината Броукбек“, Филип Сиймур Хофман, който изигра гей-писателя Труман Капоти, Терънс Хауърд за "Hustle & Flow" и Дейвид Стратърн за "Лека нощ и късмет".

Режисьорът Анг Лий, който единствен се осмели да поеме режисурата на такъв противоречив проект като „Планината Броукбек“, е любимец на Академията за филмово изкуство. Той спечели четири Оскара за „Тигър и дракон“ през 2000 г., така че шансовете му за успех тази година са много големи.

Освен номинацията на Хийт Леджър за главната роля, номинация за Оскар за второстепенна роля получи и неговият партньор във филма Джейк Гиленхаал. Мишел Уилямс, която играе съпруга на Леджър в "Планината Броукбек", също получи номинация за поддържаща роля.

Драмата демитологизира редица схващания и задава много въпроси за непреходността на любовта.

Историята в лентата, която е заснета по книгата на Ани Пролукс, започва през 60-те години. Рискът за филма е доста голям, тъй като в американското общество каубоите са символ на истинската мъжественост, а мястото на действието – Средният американски запад с консервативно общество, изключва каквито и да е съмнения за подобно развитие на отношенията между двама мъже.

Всъщност най-ценното качество на лентата е, че всичко изглежда истинско и това, което се случва, не шокира, а поразява с истинността на чувствата. Ако някой очаква брутални гей сцени или лигави кравари – явно е сбъркал филма.

В официалния сайт на „Планината Броукбек“ е дадено поле за изява за публикуване на лични истории. Избрани са мения от целия свят, дори и от България.

Другият пробив за гей ориентираните филми в тазгодишните предложения е номинацията за „отчаяната съпруга“ Фелисити Хъфман за изиграната от нея трагедия в „Трансамерика“ на мъж, който отчаяно иска да стане жена. Забележителната роля вече бе отличена със Златен глобус тази година.

В „различността“ на тези номинации за Оскар попада и „бившият лекар“ от „Спешно отделение“ Джордж Клуни.

44-годишният актьор стана първият, който има едновременно режисьорска номинация за черно-белия „Лека нощ и късмет“ и актьорска - за второстепенна роля за образа си на агент на ЦРУ в „Сириана“.

Оскарите 2006 успяха да поставят и друг рекорд. За пръв път от 25 години едни и същи пет филма са номинирани едновременно за най-добър филм и за най-добър режисьор.

След „Планината Броукбек“ с най-много номинации са „Мемоарите на една гейша”, „Crash” и „Лека нощ и късмет” с по 6 предложения. Силно политизираният „Мюнхен” на Стивън Спилбърг е с 5 номинации. Толкова има и „Капоти“. Четири номинации получи „Гордост и предразсъдъци“.

14 от тазгодишните предложени за Оскар имена получават номинация за първи път. Четирима актьори и актриси от номинираните са получавали Оскар.

Това са Уилям Хърт, който взима статуетката през 1986 г. за гей ролята си в „Целувката на Жената-паяк“, Джуди Денч за поддържащата роля във „Влюбения Шекспир“ през 1998 г., Чарлийз Терон за „Чудовище“ през 2003 г. и Франсис Макдорманд, също за най-добра актриса във „Фарго“ (1996 г.).
 
Наградите Оскар ще бъдат раздадени на 5 март в Кодак тиътър, Лос Анжелис. Единственият сигурен победител е режисьорът Робърт Олтман, който ще получи почетна статуетка за цялостно творчество. В кариерата си досега гениалният творец е бил номиниран пет пъти за най-добър режисьор, но никога не е печелил.

Номинациите в основните категории:

Най-добър филм

"Планината Броукбек", продуценти: Даяна Осана, Джеймс Шеймъс
"Капоти", продуценти: Каролайн Барън, Уилям ВИнс, Майкъл Оховен
"Crash", продуценти: Пол Хагис, Кати Шулман
"Лека нощ и късмет", продуцент: Грант Хеслов
"Мюнхен", продуценти: Стивън Спилбърг, Катлийн Кенеди, Бери Мендел

Най-добър режисьор

Анг Лий - "Планината Броукбек"
Джордж Клуни - "Лека нощ и късмет“
Стивън Спилбърг - "Мюнхен"
Пол Хагис - "Crash"
Бенет Милър - "Капоти"

Най-добър актьор в главна роля

Хийт Леджър - "Планината Броукбек"
Хоакин Финикс - "Да преминеш линията"
Филип Сиймур Хофман - "Капоти"
Терънс Хауърд - "Hustle & Flow"
Дейвид Стратърн - "Лека нощ и късмет"

Най-добра актриса в главна роля

Фелисити Хъфман - "Трансамерика"
Чарлийз Терон - "Северна страна"
Рийз Уидърспун - "Да преминеш линията"
Джуди Денч - "Mrs.Henderson Presents"
Кийра Найтли - "Гордост и предразсъдъци"

Най-добър актьор в поддържаща роля

Джейк Гиленхаал - "Планината Броукбек"
Джордж Клуни - „Сириана“
Мат Дилън - "Crash"
Пол Джамати - "Късметлията"
Уилям Хърт - "Тъмно минало"

Най-добра актриса в поддържаща роля

Рейчъл Уайз - "The Constant Gardener"
Мишел Уилямс - "Планината Броукбек"
Франсис Макдорманд - „Северна страна“
Ейми Адамс - "Junebug"
Катрин Кийнър - "Капоти"

Най-добър оригинален сценарий

"Crash" – Пол Хагис, Робърт Мореско
"Лека нощ и късмет" - Джордж Клуни, Грант Хеслов
"Мачбол" – Уди Алън
"The Squid and the Whale" – Ноа Баумбах
"Сириана" – Стивън Хаан

Най-добър адаптиран сценарий

"Планината Броукбек" – Лари Макмъртри, Даяна Осана
"Капоти" – Дан Фътърман
"Мюнхен" – Тони Къшнър, Ерик Рот
"Тъмно минало" – Джош Олсон
"The Constant Gardener" – Джефри Кейн

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание