Повече от 2 милиона лева събра тазгодишната "Българска Коледа"

35 тежко болни деца и 11 детски клиники ще подпомогне "Българската Коледа 2005"
7 фев 2006 14:03,
Повече от 2 милиона лева събра тазгодишната "Българска Коледа"
35 тежко болни деца и 11 детски клиники ще подпомогне "Българската Коледа 2005". Снимка: Булфото

Два милиона и 51 хиляди лева събра благотворителната кампания  "Българската Коледа 2005", която бе организирана за трета  поредна година по инициатива и под патронажа на президента  Георги Първанов. Средствата ще бъдат използвани за лечението на  35 деца и за закупуване на медицинска апаратура и консумативи за  11 детски клиники.

Това съобщи държавният глава на среща с участниците в "Българската Коледа", на която бяха отчетени резултатите от кампанията за 2005 година. На "Дондуков" 2 се събраха съорганизаторите на инициативата, медийните партньори, участници в Коледния благотворителен концерт, дарители.

За "Българската Коледа" са предоставени медикаменти и материални дарения за над 150 хиляди лева. Близо един милион лева от събраните средства са получени чрез телефонни обаждания и SMS-и в мрежата на БТК и трите мобилни оператора.

„Всичко това показва, че идеята за благотворителността и  солидарността е жива и силна в българското общество“, каза президентът Първанов. „Имаме основание да бъдем оптимисти, защото стана традиция да реализираме една кампания при максимална прозрачност и ясни критерии за определянето на децата и клиниките, на които се дарява, както и при ясни критерии за отчетност“, допълнидържавният глава.

Президентът Първанов отново заяви, че е необходимо да се  реши законово въпросът с даряваните средства  за благотворителни  нужди. Той посочи, че след като има закон за меценатството и  даренията за култура ще стават при облекчен режим, то би  трябвало да се намери начин за данъчни облекчения и поощряване  на бизнесмените и гражданите, които правят дарения за всякакви  нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание