Кметът на Криводол: В общината ни няма да има депо за боклук

Село Ракево има 900 жители и дори 50 от тях да бъдат против, идеята за сметище тук просто се забравя, това каза кметът Николай Иванов днес
6 мар 2006 14:27,
На територията на община Криводол няма да има депо за боклук, включително и за софийския, каза кметът Николай Иванов.

Според регионалния план за управление на отпадъците боклукът на Криводол ще се извозва в новостроящото се депо за твърди битови отпадъци в Монтана. По повод на протестите на жители на с. Ракево и съседни села срещу идеята за складиране на софийския боклук на тази територия, Иванов заяви, че ако населението не е съгласно, това няма да стане.

"Ракево има 900 жители и дори 50 от тях да бъдат против, идеята за сметище тук просто се забравя", съобщи кметът на среща с инициативния комитет на протестиращите днес.

Това е нашата официална позиция и ние стоим твърдо зад нея, допълни Иванов. Според него недоволството на жителите на Ракево е породено от това, че кметът на селото Бойко Симеонов самоволно е предложил част от землището да стане депо, където София да извозва битовите си отпадъци.

Напрежението се увеличи, след като местни неуспели политици и кандидати за кметове се възползваха от ситуацията, за да ескалират недоволството, допълни Иванов. Според него референдум по този въпрос е излишен, тъй като това ще противопостави населението и ще коства много усилия и пари.

Областният управител на Враца Антонио Георгиев участва в срещата на кмета с инициативния комитет и подкрепи позицията на общинското ръководство.

Той призова жителите на Ракево към спокойствие и трезво мислене, като посочи, че този въпрос не бива да се политизира, а да бъде погледнат от всички страни със "за" и "против". Според него при един по-спокоен и разумен диалог, могат да се видят и плюсовете на една такава идея - инвестиции в управлението на отпадъците, без това да застрашава човешкото здраве и околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание