Дунав край Видин гони 10 метра

Равнището на реката започна да се повишава с по 1-2 сантиметра на час от 1 часа след полунощ, има малки течове в защитната дига при Видин в района на Гребната база и до крепостта "Баба Вида"
14 апр 2006 09:14,
Дунав край Видин гони 10 метра
Снимка: Булфото

Продължава повишаването на нивото на Дунав при Видин. Тази сутрин са измерени 952 сантиметра воден стълб, т. е. равнището на реката се е повишило за последното денонощие с 13 сантиметра, казаха от "Гражданска защита". При Ново село е отчетено ниво 900 сантиметра.

Възможно е утре може да бъде спряно движението на влаковете по маршрута Видин - София, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/.

Равнището на реката започна да се повишава с по 1-2 сантиметра на час от 1 часа след полунощ, заяви Александър Цветков, управител на "Напоителни системи" във Видин. В петък през деня нивото задържа стойностите си, като беше отчетено повишаване само с 2 сантиметра.

По думите на Цветков причината е, че от хидротехническото съоръжение "Железни врата" са изпуснати по-големи количества вода от прогнозните 14 800 кубически метра в секунда.

Според източници на Dnes.bg в града, нивото на реката се покачва с 3 сантиметра на час. Хората във Видин масово се запасяват с продукти от първа необходимост.

От тази сутрин са се появили и първите малки течове в защитната дига при Видин в района на Гребната база и до крепостта "Баба Вида". Засега те не застрашават целостта на защитното съоръжение, но при високо ниво на реката е възможно това да стане.

Водолазни екипи ще проверяват днес състоянието на защитната дига при Безмитната зона в града, където вчера се появи мокро петно с площ от 100 квадратни метра.

Инженерно поделение от 67 военнослужещи от Белене пристигна снощи във Видин. Войсковото подразделение е оборудвано с високопроходима техника и радиовръзка и ще се включи в помощ на екипите за охраната на защитната дига край Видин.

Дунавското водно равнище при Русе в петък е 838 сантиметра. Подобно ниво не е регистрирано никога на тази дата, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

До 16 април се прогнозира повишаване с нови 48 сантиметра и достигане на равнище 886 сантиметра, което е над критичното за много участъци в Русенска област.

Около 30 см вода вече е заляла пристанище "Русе - Запад", казаха дежурните на пристанището. Там е преустановена работата. Изключено е електрозахранването, направени са заграждения с чували на най-застрашените участъци и са зазидани вратите на закритите складове. За да не бъдат залети с вода се демонтират електромоторите на порталните кранове.

С 20 сантиметра се е повишило за последното денонощие нивото на Дунав при Лом. Тази сутрин са измерени 946 сантиметра, обявиха от "Гражданска защита" в Монтана.

Залети са 300 декара крайбрежна ивица, в която попадат градският парк в Лом, детска площадка, значителни части от пристанищния комплекс, 2 хотела, 5 двора на къщи в квартал "Боруна". От снощи стопаните изграждат защитни диги от чували с пясък в своите имоти.

От днес са спрени учебните занятия в едно училище, две детски градини и една детска ясла в Лом, които се намират в застрашената от заливане ниска част на Лом.

През цялата нощ спасители от "Гражданска защита" и служители на община Лом са изграждали нова защитна земно-насипна дига в района на пристанището. Тя е четвъртата от началото на кризата с високото ниво на Дунав, дълга е 300 метра и е висока 1 метър.

Още по темата:

Откъснали се цистерни плуват в Дунав до Видин

Молят видинчани да помагат в пълненето на чували с пясък

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание