Опасност: Безжичните Wi-Fi мрежи са вредни за хората!

Главоболие, нервност и умора са най-честите оплаквания от влиянието на високочестотната технология
1 май 2006 11:23,
Опасност: Безжичните Wi-Fi мрежи са вредни за хората!
Безжичните мрежи - технологично улеснение, но и опасност за здравето. Снимка: Корбис
Съмненията за вредното влияние на безжичните комуникации върху здравето на човека намират нови потвърждения в практиката. Главоболие, несъсредоточеност и други симптоми характеризират влиянието на Wi-Fi излъчването.

Ако се чувствате неестествено уморени и раздразнителни, непременно се огледайте дали в близост до вас, на работното ви място или в къщи, има инсталирана безжична точка за достъп. Отстранете я и може да се почувствате отново добре. Ако не, търсете проблема другаде.

Оказва се, че някои хора са особено податливи на въздействие от безжичните мрежи, твърдят британски експерти, цитирани от technews.bg. Специалистите установили, че в болнични заведения и кабинети, където лекари и стоматолози все по-често използват Wi-Fi комуникации, една част от персонала се чувства некомфортно.

Най-явните симптоми били главоболие, загуба на концентрация, нервност. Всички тези неразположения обаче изчезвали след отстраняване на безжичната апаратура.

Мнозина ще се усъмнят, разбира се, в подобна констатация. Ако попитате служителите в кой и да е офис как се чувстват, сигурно половината ще се оплачат, че не са ОК. И това няма бъде свързано по никакъв начин с безжична или жична комуникация. Просто хората се уморяват, пият много кафе, от което са нервни, боли ги глава, защото са настинали или вдигнали кръвно и пр.

Но едно филтриране на оплакванията и причините за тях, може да доведе до интересни заключения, каквото е твърдението на британските експерти, че Wi-Fi вреди на хората. На скептиците остава тръпката да оспорят мащаба на проблема – дали 1 на 10 000 души е податлив на безжично въздействие, или 30, например. Във втория случай явно трябва да се вземат по-сериозни мерки за защита на здравето на хората от влиянието на съвременните технологии.

В Англия вече се работи по проблема. Агенцията за защита на здравето към правителството на Обединеното кралство е сформирала група със задача да разработи документ със съвети за предпазване на хората от въздействието на електромагнитните полета. Според експертите обаче ще минат няколко години, преди да бъдат въведени ясни правила за защита от излъчването на безжични устройства.

Wi-Fi навлезе експлозивно в бизнеса и домовете на хората, като една много удобна и икономична технология за комуникация. Нейното влияние в начина, по който работим и живеем, може да се сравни с това на мобилните телефони. И тук, естествено, проблемите са същите. След първоначалния бум и еуфория, идват съмненията и страховете за въздействието на технологията върху здравето на хората.

Според експертите, опасността от мобилните телефони е по-голяма, но и Wi-Fi не е за подценяване като вреден фактор. И докато за потребителя на GSM единствената мярка за превенция е да говори по-малко и това зависи изцяло от самия него, то при Wi-Fi отговорността има повече колективен характер. В един офис например, всички хора в близост до безжичната точка са уязвими на въздействие от излъчванията.

Затова мениджърите трябва да следят състоянието на служителите и ако забележат постоянни оплаквания с описаните вече симптоми, е добре да променят мрежовата инфраструктура – или да се откажат от безжичната мрежа, или да преместят Wi-Fi точката на място, където няма постоянно работещ персонал. Засега изследванията показват, че Wi-Fi вреди само в близък периметър около безжичната точка. Което е добрата новина в цялата тази история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание