МОК решава на 22 юни ставаме ли за кандидат за зимните игри през 2014

През 2007 ще бъде избрана страната-домакин на зимните олимпийски игри през 2014
7 юни 2006 17:27,
МОК решава на 22 юни ставаме ли за кандидат за зимните игри през 2014
Дали в София ще гори олимпийският огън, ще стане ясно през 2007. Снимка: Корбис
Международният олимпийски комитет ще реши кои страни могат да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2014 на заседанието си на 22 юни. Това стана ясно по време на конференция в рамките на изложението Спорт Експо, което отвори врати в НДК.

Представители на инициативния комитет направиха презентация на страната ни като кандидат-домакин на олимпийските игри и обясниха, че София ще е градът-домакин, а Банско и Боровец ще са партньори.

На въпрос на Dnes.bg за реалните шансове на страната ни за домакинство, заместник-председателят на комитета „София 2014“ Светла Оцетова отговори, че от МОК не дават абсолютно никакви сигнали за това кои страни ще останат в т.нар „Къс списък“, от който ще бъде избрана страната- домакин.

„При последната ни среща в Сеул с другите страни, заявили участие, никой нямаше самочувствието на вече спечелил домакинството. Всички имаме еднакви шансове за успех“, каза г-жа Оцетова.

МОК ще вземе окончателно решение за домакинството на зимните олимпийски игри през 2014 на заседанието си през следващата година. Дотогава всички спортни деятели и нашите представители в международните спортни организации трябва да положат усилия за популяризирането на София като домакин.

Сред добрите страни на нашата кандидатура са, че София е единствената столица, пожелала домакинството, Боровец и Банско са международно признати ски-центрове, основните спортни съоръжения са налице и са необходими само леки корекции, за да отговарят на олимпийските стандарти.

По предварителни изчисления, инвестициите в София, Банско и Боровец за осигуряване на „олимпийски“ условия за зимен спорт и подобряване на инфраструктурата възлизат на 1,32 млрд. долара.

В София ще се проведат почти всички спортове в зала, като предстои да се построят зала за хокей и фигурно пързаляне и улей за бобслей, а в Банско и Боровец ще се провеждат състезанията по алпийските дисциплини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание