HIM - мракът на Black Sabath с нежността на Елвис

Няколко въпроса на Dnes.bg към "любовните метъли" HIM
17 юли 2006 12:11,
HIM - мракът на Black Sabath с нежността на Елвис
Фронтменът на групата Вало по време на концерта в Нови Сад. Снимка: Ivu/Stroeja.com
Ако има рок банда която да има повече фенове жени, отколкото мъже, то това определено са HIM, които с прочувствения си, саморъчно изработен, Love metal, печелят всяко женско сърце.

Интересен е и фактът, че любовните метъли едва не се разпадат и то още преди да са издали първият си албум през 1997 г. За всичко са виновни военните, които привикват за редовна военна служба един след друг, членовете на групата. Накрая отслужили дълга си към родната Финландия HIM се захващат здраво за работа и благодарение на кавъра им на Wicked Game на Крис Айзък се изстрелват към звездна кариера.

Освен всичко дори и в България имахме късмет да ги гледаме преди няколко години, като само няколко месеца след това групата успя да пробие дори в Америка, достигайки престижното 18 място в класацията за албуми.

Като гости на сръбския фестивал EXIT успяхме да хванем техния фронтмен Виле Вало и китаристът им Линде (Мико Линдстрьом) за няколко въпроса.

Знаете ли нещо за фестивалa Exit?

Честно казано пристигаме току що и си нямаме никаква идея. Знам, че е създаден да се бори за добра кауза и мисля, че идеята си е все тази.

Имате ли любим фестивал?

Ние сме от Финландия и разбира се харесваме нашите си фестивали. Когато сме си у дома свирим пред приятели и познати освен това имаме време да поостанем за уикенда и да гледаме други групи.

Извън Финландия най-много ми харесва датския Роскилде. В днешно време повечето фестивали са базирани на рок музика, докато в Роскилде има всякаква музика – рок, хип-хоп, поп... може би той ни е любимия фестивал. Но това не е от голямо значение, защото всичко зависи от самия ден и от настроението.

Как е сцената във Финландия в момента?

Хората във Финландия са доста рок ориентирани. Просто имаме силно развита рок култура. Още през 80-те всички бяха луди по Iron Maiden и това не се е променило и до днес. Общо взето основната музика е рок.

Какво мислите за другите финландски банди като Rasmus и Lordi?

Не мога да кажа, че ги слушам, но ги знам много добре и оценявам това, което правят. С някои от тях се познавам много добре. Все пак Финландия е малка страна и там повечето хора се познаваме помежду си. С китариста на Lordi сме приятели. Той е доста свестен тип и няма нищо общо с това, което е на сцената.

Lordi дори спечелиха Евровизия

Да. Това беше нещо много интересно във Финландия. Техният успех вдъхна надежда на много други музиканти. Плюс това те са най-интересното нещо в Евровизия през последните 35 години.

Дори децата, на които въобще не им пукаше за тези стари ши*аняци от този конкурс, обърнаха внимание на Евровизия.

Тази вечер свирите с Били Айдъл. Познавате ли се с него?

Всъщност сме се срещали, но не можем да кажем, че се познаваме много добре. Тази вечер ни е първата възможност да го видим наживо, освен това той свири след нас, така че май ще смучем студени бири и ще го гледаме с удоволствие.

Правите доста кавъри. Бихте ли направили кавър на Били Айдъл?

Всъщност ни сме правили вече кавър на Били Айдъл. Правим доста чужди песни.

Кой ви е любимия?

Не може да се каже, че имаме любим. Просто свирим чужди песни, докато това ни доставя удоволствие. Когато една песен се изчерпа и ни стане скучна спираме да я правим.

Имате интересно лого – Heartagram.
Да, това е смесица от пентаграма и сърце, нещо като знак не само на нашата група ами за всички, които правят Love metal. Тя съчетава мрака на Black Sabbath с нежността на Елвис Пресли.





Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание