Как инч и половина остави 250 души без работа

The New York Times Co. планира да намали ширината на вестника си с инч и половина /3.8 см/, следвайки останалите в индустрията - USA Today, Wall Street Journal и The Journal
18 юли 2006 17:55,
Как инч и половина остави 250 души без работа
Поскъпването на печатните услуги доведе до масово намаляване на ширината на страниците в много вестници. Снимка: Корбис
The New York Times Co. планира да намали ширината на вестника си с инч и половина /3.8 см/ и да затвори печатницата си в Едисън, Ню Джърси, което ще доведе до съкращаването на 250 работни места, съобщиха от компанията, цитирани от Асошиейтед прес /АР/.

С намаляването на ширина вестникът ще влезе в крачка със стандартите в индустрията.

USA Today, който е най-продаваният всекидневник, вече излиза с по-малък формат, а вторият най-купуван всекидневник - Wall Street Journal, издаван от  Dow Jones & Co., ще намали ширината в началото на следващата година.

Промените в The New York Times влизат в сила от второто тримесечие на 2008 година, казаха от компанията в специално съобщение от ранните часове във вторник. Така те ще спестят 42 милиона долара годишно. Съкращението на персонала ще засегне 1/3 от общата работна сила на медиата, която възлиза на 800 души.

От компанията допълниха, че са установили чрез специално проучване, че читателите, особено по-младите и тези, които живеят в предградията, предпочитат по-малкия размер на вестника.

Повишаващите се разходи за печат накараха няколко издатели да предприемат стъпки за намаляване на разходите. The Journal също намали размера на изданията си в Европа и Азия, а останалите печелят пространство за сметка на каретата, в които се публикуват борсовите котировки.

Джанет Робинсън, изпълнителен директор на The New York Times Co., заяви, че редакционната колегия и екипът от дизайнери, „проучват възможностите за пригодяване на традиционния облик на вестника и превръщането му в по-привлекателно за аудиторията четиво“.

Намаляването на ширината на страниците ще доведе и до 11% загуба от мястото, запазено за новини, но вестникът планира да добави нови страници, за да покрие поне половината от загубеното пространство.

И в България тенденцията за намаляване на ширината на страниците не подмина някои от всекидневниците.

Деловият „Дневник“ остави в миналото широкоформатните страници, които много хора свързваха с облика на медиата.

За сметка на загубеното от намалената ширина пространство, вестникът добави нови страници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание