Бързи, смели, сръчни изнесли 16 милиона лева през САЩ и Хонконг

34-годишен дилър в обменно бюро регистрирал 12 фирми на името на безработни роми; те пък упълномощавали трети лица, които откривали сметки в шест банкови клона в София
1 авг 2006 11:41,
Бързи, смели, сръчни изнесли 16 милиона лева през САЩ и Хонконг
Родната шайка успяла да изнесе 16 милиона лева през САЩ и Хонконг. Снимка: Корбис
МВР разкри организирана престъпна група, която от ноември 2004 г. досега, с банкови преводи до САЩ и Хонконг, използвайки фактури за фиктивен внос на компютри, изнесла 16 милиона лева от България, стана ясно от пресконференция, проведена днес в Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Лидерът на групата е 34-годишният Д.Д., който работи като дилър в обменно бюро. Той е регистрирал 12 фирми на имената на малоимотни или безработни, основно роми от Видин и Монтана.

Те упълномощавали трети лица, които посещавали шест банкови клона в София и откривали различни сметки, през които бързо започнали да минават парични потоци от България към чужбина.

Парите са декларирани като оборот от компютърна техника. Преводите били средно на места по 700 - 800 хиляди лева. Никога обаче не се изплащал пълният размер по фактурата, за да може при проверка да не бъде установявана доставка на компютърната техника.

При обиските на офиси и домове са намерени финансови документи, договори, пълномощни, банкови нареждания, касови апарати, печати, 4 компютъра, лаптоп, 95 копия от лични карти. Парите, които са изнасяни от България, са от укрити данъци и източен ДДС.

От Дирекция за борба с организираната престъпност не обявиха дали сметките в чужбина са на българи или на чужденци.

При друг случай са задържани 4 човека в София, които в 4 различни офиси изготвяли фалшиви документи за източване на ДДС. Двамата мъже и двете жени, които са задържани от полицаите, работели заедно. Организатор на групата е 43-годишният Й.Г.

Мъжете от групата набирали лица, на чиито имена регистрирали фирми. Успели да регистрират 21 фирми. Жените изготвяли фалшивите документи, като фактурирали фиктивни сделки или по документи описвали големи сделки.

Иззети са 39 касови апарати, 10 компютъра, 100 печата. Фирмите са регистрирани на криминално проявени , които взимали по 100 -200 лв. и продавали самоличността си.

Тази организирана престъпна група нанесла щети на държавния бюджет в размер на 9 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание