Премиерът овласти полицията да въдворява ред в разбунена Унгария

„В неделя изкарах три минути в мислене дали да се оттегля и дали има причина да го направя и заключението ми бе, че няма“, призна Ференц Дюрчани
19 сеп 2006 15:27,
Премиерът овласти полицията да въдворява ред в разбунена Унгария
Това са последиците от протестите в понеделник вечерта. Снимка: АФП
Унгарският премиер Ференц Дюрчани предупреди, че ще действа решително срещу всяко повторение на ексцесиите, които разбуниха Будапеща в понеделник през нощта, съобщи ВВС.

Според министър-председателя, протестите, в които бяха ранени десетки хора, са „най-дългата и тъмна нощ“ в Унгария от падането на комунизма.

Насилието изригна в сградата на държавната телевизия след сравнително мирно събиране, на което демонстрантите настояха за оставката на Дюрчани. Протестите бяха предизвикани от неговото признание, че правителството е лъгало, за да спечели изборите.

Думите му са записани на касета малко след изборите през април и доведоха до призиви за оставка от страна на опозиционните партии.

Собствената му социалистическа партия обаче застана зад премиера.

„В неделя изкарах три минути в мислене дали да се оттегля и дали има причина да го направя и заключението ми бе, че няма“, коментира той пред агенция Ройтерс.

Той сподели още, че е наредил на полицията „да употреби всички средства за въдворяване на ред“, съобщи националната информационна агенция MTI.

Репортери обаче твърдят, че на площад Кошут, където се намира парламентът, вече е започнала да се събира нова група протестиращи, искаща оставката на премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание