СКАТ млъкна

Регионалният и националният канал на телевизия СКАТ в Бургас спряха излъчване; информацията за спирането потвърди Стоян Иванов, програмен директор, но каза, че не е в Бургас и не знае нищо повече
27 окт 2006 14:46,
СКАТ млъкна
Регионалният и националният канал на телевизия СКАТ в Бургас спряха излъчване. Снимка: Корбис

Регионалният и националният канал на телевизия СКАТ в Бургас тази сутрин спряха излъчване. Репортерският екип около 9,30 часа е бил уведомен, че излиза в почивка за няколко дни. Не е уточнено за колко точно.

Информацията за спирането на излъчването по двата канала потвърди Стоян Иванов, програмен директор на местната телевизия, но каза, че не е в Бургас и не знае нищо повече за случая.

Не знае и чие е разпореждането и каква точно е причината.

Офисът на СКАТ не е запечатан. Там обаче в момента има само охрана.

Съветът за електронни медии не може да спре програмата на телевизия СКАТ, тъй като няма законово основание за това. Това заявиха от СЕМ по повод на спряното тази сутрин излъчване на "Скат" в Бургас.

СКАТ  не излъчва на ефирна честота, а само чрез кабелен оператор, затова СЕМ не може да отнеме лиценза, добавиха от медийния съвет.

Освен това, за да бъде санкционирана, телевизията трябва да има извършени системни нарушения по закона за радио и телевизия, а такива не са констатирани.

В съобщение до медиите Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заявява, че не e предприемала никакви действия за спиране разпространението на телевизия СKAT по кабелните телевизионни мрежи.

Изборът на програми, излъчвани във всяка кабелна мрежа, се прави от самите кабелни оператори и е резултат от техни търговски взаимоотношения с производителите на телевизионни програми, припомнят от КРС.

КРС няма никакви задължения или правомощия да се намесва в тези търговски отношения, както и да упражнява контрол върху избора на програми, предлаган на потребителите. Решението на кабелните оператори да спрат разпространението на програмата на телевизия СКАТ е на техните ръководства и КРС не носи отговорност за това, се казва в съобщението.

Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), която провежда държавната политиката в областта на информационните технологии и съобщенията, също заявява във връзка с постъпили запитвания на граждани, че по никакъв начин не е ангажирана с прекратяването на разпространението на програмата на кабелна телевизия СКАТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание