LAN-ted. Кой ми е рязал кабелчето?

Войната между LAN-доставчиците. Има ли я, няма ли я и в какво се изразява? За това как се режат кабели, как се крадат суичове, а от скоро... и как се палят технически центрове.
24 ное 2006 10:52, Екип на Dnes.bg
LAN-ted. Кой ми е рязал кабелчето?
Отношенията между LAN-доставчиците изглеждат почти толкова сложни и преплетени, колкото и тези кабели. Снимка: Dnes.bg

Кабели, суичове, рутери. UPS-и. Килобита, мегабита. Ограничен, неограничен достъп....

Думички, които са до болка познати на всеки LAN доставчик – малък или голям. А те са много. Повече по-малките, отколкото много големите.

И са във война. Непрекъсната. За едни тя е начин на оцеляване. За други е нещо като “бълха ме ухапала”. За трети войната е някъде там, но не я усещат пряко. Четвърти пък я наричат конкуренция и я подкрепят.

Много от клиентите пък въобще не знаят, че има битки. Понякога я усещат – като спре нетът заради поредния задигнаг, стопен, срязан кабел. Но не я идентифицират като война.

И все пак, тя е някъде там. В откраднатите суичове и в рязането на магистралите. А вече и в нещо по-брутално.

Защото отскоро битката влезе в официалните полицейски сводки под кодовото наименование “умишлен палеж”.

Няколко дни по-рано

Занимаваме се с този бизнес /предоставяне на LAN услуги/ от близо 4 години и в момента сме една от най-големите фирми в бранша, въпреки че имаме най-малко покритие в София – около 25%, но пък имаме най-много клиенти, започва разказа си Иво Джоков, управител на интернет доставчика Мегалан.

Фирмата му осигурява интернет в кварталите от Югоизточна София - Младост, Студентски град, Дружба, Мусагеница, Дървеница. Не работят с поддистрибутори и имат около 15 000 активни клиенти.

Според него проблемът с войната /рязане, топене и кражба на кабели/, се дължи на факта, че там, където влиза Мегалан, вече има фирми, които държат между 500 и 2000 абонати – тоест, твърде малки са, за да противостоят на голям доставчик.

Естественото решение от този момент нататък е големият противник да бъде отстранен и тъй като това не може да стане по нормалния начин, се залага на дребни, но дразнещи номера - като вечната традиция кабелите на конкурентите да бъдат рязани и крадени.

Тази традиция не знае граници и география – присъства навсякъде. В Мегалан се радват на завидно спокойствие единствено в кварталите, където присъстват само те, като Студентски град, Витоша.

В районите обаче, където услугите на фирмата навлизат скоро, положението е коренно различно. В Младост например, където започва да работи преди година, доставчикът възстановява огромни количества отрязани, откраднати или претопени кабели. Всеки ден.

Стотици абонати остават без интернет заради подобни набези, а от фирмата признават, че макар и винаги да е имало такива саботажи, от месец насам положението е нетърпимо.

Усърдно, през деня или нощта, кабелите се режат, а извършителят не може да бъде хванат. А щетите са колосални – само в последния месец за Мегалан те са за над 30 000 лева.

Тънка огнева линия

Последната акция срещу нас обаче влиза в тотално нова категория, разказва Иво Джоков.

На 10 срещу 11 ноември /петък срещу събота/, в 4 през нощта, е подпален техническият център на Мегалан в Младост.

Помещението, в което се намира този център, е с две блиндирани врати, едната от които /външната/ е изкривена навън с неизвестно засега приспособление. След това се е задействала алармата и подпалвачите са побързали да излеят бензина през вътрешната решетка.

Алармата, в съчетание с взрива, разтърсва прозорците до 7-я етаж на блока, и събужда живеещите там, които викат пожарната. Огнеборците пристигат навреме – малко преди някой да изгори жив, тъй като пламъците вече са обхванали и първия етаж от сградата.

Полицията стига до заключението за умишлен палеж, което не е трудно за отгатване, имайки предвид миризмата и остатъците от бензин на мястото на палежа.

За управителя на Мегалан това вече е професионална поръчка – от човек, който е дал пари, за да бъде организирано както трябва. Подозрения съществуват, но той не иска да ги споделя, защото е некоректно. Затова избира друг вариант.

Wanted

Съвсем като по филмите, фирмата обявява награда. Сумата от 10 000 лева ще бъде дадена за информация, която да доведе до залавянето на поръчители и/или извършителите на палежа на помещението.

Както и за терора с рязането и кражбите на кабели. От фирмата разчитат на това някой от квартала да изпусне подходящата информация. Или пък да я сподели съвсем целенасочено.

Версиите

Нищят няколко версии за палежа. Не изключват възможността поръчителите да са няколко фирми, които да са се обединили срещу тях.

Възможно е и да са група фирми, независимо една от друга – няколко се занимават с рязането и кражбите на кабелите, а друга, по-голяма, с палежа.

За Иво Джоков палежът не е свързан с рязането на кабелите, тъй като, по думите му, с такива удари на дребно се занимават малките фирми.

А подпалването е сериозно, изисква пари и най-вероятно е дело на голяма фирма, дала пари на човек или група от хора, които да го направят качествено и да не ги хванат, смята той.

Това не е първата награда, която доставчикът дава. И преди е имало случаи да осигурява по 1000-2000 лева за информация за крадци на кабели, но дори и парите не помагат. Затова наемат частни детективи, които се разхождат по покривите и оглеждат района. Познайте – и това не помага.

Резултатът – само за последния месец над 500 клиенти на фирмата са били засегнати заради срязани кабели.

Войната

Самата война за нас започна преди година, когато влязохме в Дружба – първият квартал с по-силна конкуренция, разказва още той. Битките обаче не са съсредоточени само там. Те присъстват в целия град- в Люлин, Красна поляна и т.н.

По думите му, влияние за ескалацията на напрежението оказва и започналото окрупняване на пазара. Все повече големи фирми се ориентират да купуват малки такива.

Отделно у нас започват да навлизат и чужди фирми и започват да купуват български доставчици. Което кара всеки малък доставчик да се бори за оцеляване и понякога борбата се води с всякакви средства, казва още управителят на Мегалан.

Гласът на другите

Кой не знае Kuzel.NET, кой не е чувал за тях?

В районите, които работим – Дружба, Младост и Горубляне, официалната война е по-скоро на ниво приказки, отколкото на реални действия. Поне от наша страна се стремим да пазим нещата в тази посока, защото саморазправата доникъде няма да доведе, освен до сигурни загуби за всяка от страните, споделя Илиян Николов, собственик на ЕТ „Сателитни Интернет Мрежи“, познати още като Kuzel.NET.

Допълва, че повечето щети, които са им нанесени, са от крадци на оборудване и от наркомани, които претопяват кабелите за меда. Обвинява конкуренцията най-много за някое устройство, на което случайно му е изваден кабелът за тока или за някоя скъсана реклама.

И той обаче признава, че преди месец е имало масово рязане на кабели, както и че всеки в този момент е започнал да обвинява конкурентите. Впоследствие обаче са заловени поне 2-3 различни групи и те са все хора, които крадат кабелите за претопяване.
 
Според него, всеки трябва да си работи своето и да не гледа в паницата на другите. По думите му, работа има за всички, стига законът да не пречи на доставчиците.

Но допълва, че има някои доставчици, които искат да са единствените и да мачкат останалите с всички възможни средства. Което, според него, води само до отчаяни действия от другата страна, както и до неприятни последствия.
 
Собственикът на Kuzel Net все пак признава, че фирмата е ставала жертва на тази война, но предимно с кражба на устройства и рязане на кабели.

Споменава и поръчвани данъчни проверки, както и писане на оплаквания срещу тях в полицията.

Е, имало е случаи и да бъдам заплашвани от по-големите, че ще бъдем смазани, казва Илиян Николов. В крайна сметка, обаче, най-тежките вреди до момента са ни причинени от хора извън бизнеса – зависими хора, които крадат кабела и устройствата за претопяване, за да ги дадат след това за минимална сума в заложни къщи, обяснява той.
 
Разказва, че се е случвало да хващат хора, членове на групи от наркомани, които крадат кабела и го дават на вторични суровини.

Интересното е, че в някои от случаите самите крадци не връщат директно кабела за претопяване, а го предават на трети лица, които им плащат повече от цената на самия кабел, разказва още той. Което говори за поръчки, но до момента няма хванат техник или представител на друга фирма, който да извършва саботажи, казва Илиян Николов.

Полицията също не може да помогне много в такава ситуация, въпреки множеството разговори. Дори и някой злосторник да бъде хванат в действие, полицаите са ограничени от закона и трябва да го пуснат на другия ден, а той се връща към старата си дейност.
 
Старите споделят

Съревнованието трябва да го има... Не във варианта, в който съществува в момента, но определено трябва да има такова. На запад това се нарича конкуренция, смята пък Денислав Берков, ръководител на отдел кабелни мрежи в БОЛ.БГ, офис “Лозенец”.

Фирмата съществува вече почти 13 години и е един от първите провайдъри в България.

Според него край не трябва да се слага. Защото ще спре и съревнованието. А именно борбата за клиенти, но във вида “лоялна конкуренция”, прави услугата „доставка на интернет” по-добра, казва той.

Конкуренцията е това, което осигурява качествената услуга. По- високи скорости, по-добра поддръжка, по-кратко време за реакция при евентуална повреда и, не на последно място, по- ниски цени, аргументира се служителят на БОЛ.БГ.

И признава, че всички са жертви на войната. А печеливша страна няма. Губят провайдърите, губи и клиентът, като потребител на услугата. Звучи логично.

Друга позиция

Няма никаква война, това е медийна измислица, категорична е Гергана Ботева, собственик на Sellinet. Фирмата доставя интернет в кварталите Лозенец и Изток. Конкуренция, да, може и война да се нарече, но тя се изразява в по-добрите условия, които предлагат доставчиците, цени и скорости на интернета.

Няма логика да има война, според госпожа Ботева, защото доставчиците, като са мрежа, си дават един на друг интернет и няма логика да си режат кабелите.

Освен това Лозенец е така опасан с кабели, че е невъзможно да разпознаеш кой кабел чий е. По думите й, случвало се е да бъдат орязани кабели, но това е инцидентно и не нарочно, а понякога кабелите биват завличани от големи камиони, които минават по малките улички /наистина уличките в Лозенец са целите опасани в кабели, които висят толкова ниско, че можеш да се обесиш, ако не внимаваш – бел.ред./.

Ами малките?

На нас, честно казано, един кабел не са ни откраднали в този квартал /Редута, бел. ред/. Ако е имало случай за повреден кабел, по-скоро става въпрос за немарливост от страна на друг интернет доставчик, а не за злонамерени действия. Не мисля, че е дело на други доставчици. Ние нямаме оплаквания, казва Боян Георгиев, управител на Relef.net.

Споделя все пак за един случай, в който, в квартал Левски-Г, им задигнали кабелите и суичовете. По думите му обаче тези неща се правят от наркомани, а не от конкуренти.

Иначе усеща, че има война, но между големите. На високо ниво. И тя не се изразява в крадене на кабели, защото кражбите по принцип  се правят от хора, които удрят на дребно. Войната между по-големите се прави по друг начин.

Със сваляне на цени, вдигане на скорости. С една дума – дъмпинг, обяснява той.

По думите му, пазарът е голям и в момента се окрупнява. Прогнозите му са, че след година ще има няколко големи доставчика или пък само един. И с това войната ще приключи.

А дотогава?

Дребните прояви, като рязане и кражба на кабели, винаги ги е имало. Никога досега обаче не се е стигало до палеж, завършва Иво Джоков от Мегалан.

Според него това е най-бруталната проява до този момент. Според нас – също.

А изходът от ситуацията е да бъдат заловени извършителите и поръчителите, за да се види най-накрая някакво противодействие на тези престъпления.

И ако това ви звучи прекалено отнесено и философско, хванете се за нещо по-практично.

Сега имате 10 000 причини да помогнете.

Log in now?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание