Британците отиват в Москва да търсят радиация

Британски експерти смятат да летят до Москва и да изследват един от самолетите на авиокомпания British Airways, който, според предположенията, е заразен с радиация
30 ное 2006 12:08,
Британците отиват в Москва да търсят радиация
Самолети на British Airways. Снимка: CNN
Британски експерти смятат да летят до Москва и да изследват един от самолетите на авиокомпания British Airways, който, според предположенията, е заразен с радиация, съобщава Sky News.

Самолетът ще бъде проверен в рамките на разследването на смъртта на бившия сътрудник на КГБ Александър Литвиненко. В момента самолетът Boeing-767 се намира на столичното летище "Домодедово“.

Той е трябвало да излети за Лондон, но полетът е бил задържан. По-рано авиокомпания British Airways съобщи, че следи от радиация са били открити в два самолета Boeing-767, които се намират на летище „Хийтроу“ в Лондон.

Според някои данни, в един от тези самолети се е върнал от Лондон в Москва познатият на Александър Литвиненко бивш офицер на КГБ Андрей Луговой. Той е заподозрян в убийството на Литвиненко.

Самолетът на British Airways, който се намира в Москва, ще излети за Великобритания едва след като получи разрешение от британското правителство, отбелязва пресслужбата на авиокомпанията.

По сведения на BBC, въпреки че в два самолета са намерени следи от радиация, те отново ще бъдат проверени. От British Airways заявиха, че намереното радиоактивно излъчване не е опасно за здравето на пътниците. 

Въпреки това обаче авиокомпанията се обърна към клиентите си (около 33 хиляди души), които са летели на тези самолети между 25 октомври и 29 ноември, с молба да се свържат с Министерството на здравеопазването на Великобритания.

В съобщението се отбелязва също, че три хиляди души от обслужващия персонал на British Airways също ще минат медицински преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание