British Airways издирва над 30 000 пътници от „радиоактивните“ полети

Следи от полоний 210, убил Александър Литвиненко, бяха открити в два самолета на британския авиопревозвач; няма данни сред пътниците да е имало българи
1 дек 2006 14:46,
British Airways издирва над 30 000 пътници от „радиоактивните“ полети
Следи от полоний 210 бяха открити на два самолета на британския превозвач. Снимка: Корбис

Кралската болница в Лондон се подготвя за извършването на аутопсия на бившия служител на КГБ Александър Литвиненко, съобщи ВВС.

Патолозите ще носят специално защитно облекло, за да се предпазят от отравяне с изотопа полоний 210.

Продължаващото разследване на случая откри общо 12 места, които са дали положителен резултат на тестовете за полоний

Сред тях са и два самолета, които са дали положителен резултат за радиация. Трети ще бъде върнат от Москва за проверки.

Данните сочат, че в един от самолетите са пътували министърът на културата Теса Джоуел и шефът на Ббританския олимпийски комитет Лорд Коу.

Двамата са летели с British Airways до Барселона през ноември на борда на един от двата самолета, които вече са тествани за радиация.

Говорител на Джоуел заяви, че тя се е свързала със здравните служби за съвет и допълни, че жената е извън всякакъв риск.

В момента British Airways се опитват да се свържат с 33 000 пътници от 221 полета, които са били извършени с тези два самолета, но авиокомпанията и правителството подчертаха, че няма риск за общественото здраве.

Нямаме данни да е имало български граждани в някой от тези полети. Въпросните самолети не са кацали или излитали от България. По принцип, броят на българите, които летят по маршрути Лондон-Москва или Лондон-Атина, е твърде малък, следователно и вероятността да е имало български гражданин на някой от самолетите, дали положителен резултат за радиация, е минимален“, заявиха от British Airways за Dnes.bg.

Авиопревозвачът все пак обяви специални телефони, на които да се обаждат хора за съвет във връзка със случая.

0845 6040171 - за обаждани от Великобритания
+44 191 211 3690 – за международни обаждания.

Александър Литвиненко почина на 23 ноември в лондонска болница от сърдечен удар. Той бе приет същия месец, след като на 1 ноември се почувствал зле, след проведена среща в суши бар в британската столица.

Лекарите отначало се съмняваха, че той е отровен с талий, но впоследствие тази хипотеза отпадна.

За истинската причина – полоний 210, се разбра едва след смъртта на руснака, известен с яростните си критики към президента Владимир Путин.

Преди няколко дни бе обявено, че частици от радиоактивното вещество са открити и в офиса на руския олигарх Борис Березовски на "Даунинг стрийт".

Британски учен пък заяви, че смъртта на Александър Литвиненко е вторият случай на отравяне с полоний в историята, след тази на сътрудник на Мария Кюри преди близо сто години

Приятели на бившия служител на КГБ обвиниха Русия за отравянето още докато той бе жив, а Кремъл побърза да отрече всякакво участие в случая.

Литвиненко разследваше смъртта на руската журналистка Анна Политковская, която също бе отявлен критик на Владимир Путин и руската политика в Чечня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание